Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 15 dec 2020 / 18:00 uur

Verbod voor Hongaarse homostellen om kind te adopteren: ‘Zwarte dag’

Je zou het soms bijna vergeten wanneer je in een land woont waar homoseksuelen, net als iedereen, gewoon kunnen trouwen en kinderen adopteren. Maar er zijn dus ook landen waar dat verboden is.

Hongarije verbiedt homoparen het adopteren van kinderen. Het parlement nam een wet aan die koppels van hetzelfde geslacht en andere ongehuwde stellen uitsluit van adoptie.

Homostellen niet

Een ruime meerderheid schaarde zich achter het voorstel van de aartsconservatieve premier Orbán. Diens Fidesz-partij heeft een tweederdemeerderheid in de volksvertegenwoordiging.

In de regel kunnen voortaan uitsluitend gehuwde stellen kinderen adopteren. Alleenstaanden en familieleden hebben speciale toestemming nodig van de autoriteiten. In Hongarije is het huwelijk niet opengesteld voor homo’s. Het gaat sowieso niet heel goed met de homo-acceptatie, bleek vorig jaar onder andere door een reclame van Coca-Cola. De #loveislove was/is ver te zoeken in het voormalige Oostblok-land.

Adoptie door homoseksuele en lesbische stellen was tot nu toe mogelijk als een partner zich als alleenstaande meldde.

Grondwet

Het parlement wijzigde ook de grondwet met onder meer een nieuwe definitie voor gezin als de unie van een vader die een man is en een moeder die een vrouw is. Hiermee worden alternatieve gezinstypes uitgesloten.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt over een nieuwe aanval op de Hongaarse niet-heterogemeenschap en over een zwarte dag voor de mensenrechten. Deze discriminerende nieuwe wetten zijn onder de dekmantel van de coronapandemie door het parlement gejaagd, constateert de Hongaarse afdeling van de organisatie. Op social media reageren mensen erg verdeeld op het nieuws. De een noemt het ‘good news’, anderen stellen voor om Hongarije uit de EU te gooien.

Polen

Polen was afgelopen jaar ook veel in het lghbti-nieuws. Sommige steden hebben speciale homovriendelijke zones gekregen, al is er ook een stad die juist een homovrije zone instelde. Tot grote boosheid van zusterstad Nieuwgein, die de stad meteen ontvriendde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Verbod voor Hongaarse homostellen om kind te adopteren: ‘Zwarte dag’
Sluiten