Jesse Honcoop
Jesse Honcoop Buitenland 18 jun 2021

Griekse moordenaar verzint brute aanval op vrouw en kind

Griekenland haalt opgelucht adem nadat de 33-jarige piloot Babis Anagnostopoulos heeft bekend zijn eigen vrouw te hebben vermoord. De Griek verklaarde eerst dat de moord plaatsvond tijdens een overval op zijn gezin van een buitenlandse ‘gang.’

Na het overlijden van de Britse Caroline Crouch op 11 mei jongstleden, verklaarde Anagnostopoulos dat er was ingebroken in het huis. Daarbij zouden drie overvallers het koppel hebben vastgebonden, hebben beroofd van 15.000 euro en de vrouw des huizes hebben vermoord. Het politieonderzoek in de hoofdstad van Griekenland liep stroef in dagen die volgden verliep stroef. Zo werd een Georgiër opgepakt, maar was er geen enkel spoor van de 15.000 euro die zou zijn gestolen.

Apparaten gecontroleerd om moord-verhaal piloot te bevestigen

Om het verhaal van de Griekse piloot te kunnen bevestigen, maakte de Atheense politie gebruik van de data van de verschillende mobiele apparaten in het huis. Zo toonde smartwatch van de vrouw in kwestie aan dat zijn nog leefde nadat de overvallers zouden zijn vertrokken. Dit terwijl zíjn telefoon aangaf dat hij in huis rondliep, terwijl hij vastgebonden op een stoel zou zitten. Sterker nog, terwijl Anagnostopoulos vastgebonden zou hebben gezeten, heeft hij zijn telefoon gebruikt.

En dus werd de piloot donderdag gearresteerd op verdenking van moord op zijn eigen vrouw. Het meest gruwelijke is nog wel dat zijn arrestatie plaatsvond bij de een herdenkingsdienst van de overleden vrouw van Anagnostopoulos. Een paar minuten voor de arrestatie is hij nog gezien terwijl hij de moeder van Crouch omhelst. Ook plaatste de man uit Griekenland een paar dagen na de moord een bericht op sociale media met de tekst: „Voor altijd samen. Vaarwel, mijn liefde.”

Privacy en huiselijk geweld in Griekenland

De moord heeft in Griekenland veel stof doen opwaaien inmiddels. In mei, toen het bericht van de overval naar buiten kwam, waren er grote zorgen over binnenlandse veiligheid. Volgens het verhaal van Anagnostopoulos was er sprake van een buitenlandse ‘gang’ die het huis binnen was getreden. Vandaar dat de politie ook een beloning van 300.000 euro beloofde om de groep overvallers te vinden. Dat bleek dus vrij ingewikkeld.

Inmiddels is de nationale oproer in Griekenland vooral gericht op huiselijk geweld. De piloot verklaarde tijdens zijn bekentenis dat de moord het resultaat was van een aaneenschakeling aan ruzies die bijna dagelijks plaatsvonden. Daarnaast is ook de zaak van privacy met betrekking tot mobiele apparaten aan het licht gekomen in Griekenland. Zo voelt ook de gemiddelde Griek zich niet comfortabel met idee dat de data van alle mobiele apparaten kan worden gebruikt. Ook al is dat in dit geval wel een bepalende factor geweest.

Fans Bruce Springsteen niet welkom bij concert als ze gevaccineerd zijn met AstraZeneca

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Griekse moordenaar verzint brute aanval op vrouw en kind
Sluiten