Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 27 jun 2021

Britse medewerker defensie raakt geheime documenten leger kwijt bij bushalte

Het Britse ministerie van Defensie is in verlegenheid gebracht door de vondst van vertrouwelijke militaire documenten bij een bushalte in Kent. Het gaat volgens de BBC om 50 pagina’s met informatie over een mogelijke toekomstige Britse missie in Afghanistan en de vermoedelijke Russische reactie op de aanwezigheid van het Brits marineschip HMS Defender bij de Krim, een Oekraïens schiereiland dat is geannexeerd door Rusland.

Een anonieme vinder ontdekte de documenten dinsdagochtend. Ze lagen doorweekt achter de bushalte. Het gaat volgens de BBC onder meer om e-mails en powerpointpresentaties van het kantoor van een hoge medewerker van het ministerie van Defensie. Dat departement bevestigt dat een medewerker het verlies van gevoelige defensiedocumenten heeft gemeld, maar wil verder niet inhoudelijk reageren op de vondst.

HMS Defender bij Rusland

In de documenten staat onder meer informatie over de missie van de HMS Defender in de Zwarte Zee. Er ontstond afgelopen week onrust toen Rusland bekendmaakte waarschuwingsschoten te hebben afgevuurd richting het schip. De Britten spraken dat tegen en zeiden dat de Russen alleen een schietoefening hadden uitgevoerd. De BBC schrijft dat voorafgaande aan het incident op hoog niveau is gespeculeerd over hoe de Russen zouden reageren als het schip in de buurt van De Krim zou komen.

De Britten hielden volgens de gevonden documenten rekening met meerdere scenario’s. Die liepen uiteen van een „veilige en professionele” Russische reactie tot een respons die „veilig noch professioneel” was. Er zou ook nog zijn overwogen om de HMS Defender een andere route te laten nemen. Zo kan het de betwiste wateren vermijden. Defensie zou echter hebben gevreesd dat Moskou dat zou presenteren als voorbeeld van Britse lafheid. Rusland kan het ook presenteren als bewijs dat de Britten de wateren bij het schiereiland als Russisch gebied zagen.

Documenten over Afghanistan

De BBC legde ook de hand op uitermate gevoelige gegevens over Afghanistan. Westerse troepen verlaten dat land de komende maanden na er twintig jaar tegen de Taliban te hebben gestreden. Er wordt in de documenten onder meer gesproken over de mogelijkheid dat het Verenigd Koninkrijk ook na die terugtrekking nog met speciale eenheden actief zal blijven in het land, met alle risico’s van dien. Een „volledige terugtrekking” zou ook nog steeds de mogelijkheden behoren.

Politie Turkije gebruikt traangas tegen deelnemers Pride Istanboel

Britse gezondheidsminister Hancock breekt coronaregels door kussen collega en stapt op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Britse medewerker defensie raakt geheime documenten leger kwijt bij bushalte
Sluiten