Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 16 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo’n 3000 raketten afgeschoten op Israël, paus vraagt om kalmte

Het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen heeft weer een grimmige mijlpaal bereikt. Het Israëlische leger meldt dat sinds afgelopen maandag ongeveer 3000 raketten op Israël zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook. Internationaal groeit de bezorgdheid over het groeiende aantal burgerdoden. De paus noemde de dood van onschuldige mensen vandaag onacceptabel.

Israël en militante Palestijnen bestoken elkaar al ongeveer een week. Hamas vuurt doorlopend raketten af en Israël slaat terug met luchtaanvallen. Die zouden volgens plaatselijke autoriteiten alleen op zondag al het leven hebben gekost aan 33 Palestijnen, onder wie 13 kinderen. Het dodental in de verarmde Palestijnse enclave steeg daarmee naar 181. Aan de Israëlische kant van de grens zouden sinds het begin van de Gazacrisis tien doden zijn gevallen.

Paus roept op ‘pad van vrede’ te kiezen

Paus Franciscus riep de strijdende partijen zondag op het ‘pad van de vrede’ te kiezen. „Er zijn veel onschuldige mensen gestorven, ook kinderen. Dat is verschrikkelijk”, zei de 84-jarige leider van de Rooms-Katholieke Kerk tegen gelovigen op het Sint-Pietersplein. Hij vroeg zich hardop af waar de ‘haat en wraak’ uiteindelijk toe zullen leiden.

Israël zegt burgerslachtoffers te willen voorkomen en verwijt Hamas militaire doelen te plaatsen in dichtbevolkte gebieden. De Israëlische luchtmacht blies zaterdag in Gaza ook een toren op met kantoren van internationale media, waaronder persbureau Associated Press (AP). Dat was volgens Israël een legitiem doelwit omdat ook Hamas kantoren zou hebben gehad in het gebouw en burgers op tijd waren gewaarschuwd dat ze moesten evacueren.

AP veroordeelde de aanval en vroeg Israël om met bewijs te komen. „We hebben geen aanwijzingen gehad dat Hamas in het gebouw zat of actief was in het gebouw”, zei de Amerikaanse nieuwsorganisatie in een verklaring. Een bron rond de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken verklaarde volgens de krant The Jerusalem Post dat de VS bewijs heeft gekregen dat Hamas wel degelijk vanuit het gebouw opereerde. „Ik begrijp dat ze genoegen hebben genomen met die verklaring.”

‘Israël krijgt voldoende steun uit buitenland’

Israël ervaart volgens de krant ook nog voldoende steun in het buitenland. Uit een analyse van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zou zondag naar voren zijn gekomen dat „80 procent van de 90 landen die we de afgelopen dagen hebben gesproken met officiële verklaringen zijn gekomen waarin ze het Israëlische recht op zelfverdediging steunen”, aldus een ingewijde. „Ze roepen ons niet op de operatie te stoppen.”

Het ernstigste gewapende conflict in het gebied sinds 2014 escaleerde ongeveer een week geleden. De raketbeschietingen begonnen op 10 mei en volgden op rellen bij de al-Aqsamoskee in Jeruzalem. Daar botste de Israëlische oproerpolitie in de dagen ervoor meerdere keren met Palestijnse betogers. Er werd met stenen gegooid en traangas afgevuurd. Honderden Palestijnen en tientallen agenten raakten gewond.

Mark Rutte onder vuur vanwege tweet over Israël: ‘Eenzijdig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo’n 3000 raketten afgeschoten op Israël, paus vraagt om kalmte
Sluiten