Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 16 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Mensen uit 1963 en 1964 aan de beurt voor coronavaccinatie

Een nieuwe groep mensen is aan de beurt voor een coronavaccinatie. Deze week krijgen mensen die geboren zijn in 1963 en 1964 een uitnodiging op de mat. Dat zijn zo’n 450.000 mensen. Zij krijgen het BioNTech/Pfizer- of Moderna-vaccin. Vanaf dinsdag krijgen zij de uitnodigingsbrief voor een coronavaccinatie op de mat, maar vanaf vandaag kan al online een afspraak worden gemaakt via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Mensen uit 1963 en 1964 krijgen uitnodiging voor coronavaccinatie

Het kan wel zijn dat mensen een dubbele uitnodiging ontvangen, zegt het RIVM. Zij worden nu namelijk op basis van hun geboortejaar uitgenodigd, maar zijn soms al eerder via een andere route uitgenodigd. Bijvoorbeeld omdat ze werken in de zorg. Wie al gevaccineerd is, kan de tweede uitnodiging als niet verzonden beschouwen, stelt het RIVM.

Inmiddels zijn alle mensen met een medische indicatie tussen de 18 en 60 jaar uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Die mensen krijgen ook elk jaar een uitnodiging voor de griepprik. „Nu gaan we weer verder op volgorde van leeftijd (oud -> jong)”, zo twittert Hugo de Jonge vandaag.

Willekeur bij volgorde mensen met medische indicatie

Gisteren berichtte het AD na een rondgang langs patiëntenorganisaties en experts dat de uitnodigingen voor coronavaccinaties op basis van een medische indicatie totaal willekeurig lijken te zijn verstuurd.

Zo krijgen sommige patiënten die amper iets mankeren een uitnodiging, terwijl anderen doodziek zijn en al lange tijd wachten. Patiëntenorganisaties noemden de gang van zaken „absurd”. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) beaamde dat er in een onbekend aantal gevallen fouten zijn gemaakt bij de selectie van patiënten. „Het kan zijn dat er bij de selectie van patiënten vanuit het huisartsinformatiesysteem menselijke fouten zijn gemaakt. Of dat het systeem niet helemaal up-to-date is, waardoor mensen die vroeger iets hebben gemankeerd nu een uitnodiging krijgen’’, stelde een woordvoerder in het AD.

Volgens de jongste cijfers van het coronadashboard van de overheid zijn inmiddels in ons land 7.161.926 prikken gezet. Dit cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken.

Houd je paraplu bij de hand: Pinksteren verloopt koud en nat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.