Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 9 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

De Filipijnse politie pakt mensen op die hun mondkapje verkeerd dragen

Wanneer je op de Filipijnen je mondkapje verkeerd draagt, hangt je wellicht een celstraf boven het hoofd. De omstreden Filipijnse president Rodrigo Duterte hanteert een harde aanpak als het gaat om de bestrijding van het coronavirus.

De Filipijnse politie moet mensen oppakken die hun mondkapje niet goed dragen. De president liet dit aan zijn volk weten via een videoboodschap. De harde maatregelen behoren tot de nieuwe richtlijnen om het coronavirus in te bannen.

Harde aanpak Rodrigo Duterte voor mondkapje

De hoofdstad Manilla en vier aangrenzende provincies gingen eind maart in lockdown. Overtreders van de coronamaatregelen worden vanaf dat moment hard aangepakt. Eerst kregen overtreders van de regels een boete of taakstraf. Dit gebeurde uit opdracht van de Filipijnse minister van justitie en de politiechef. Een mannelijke overtreder zou eerder hard zijn behandeld en overleed uiteindelijk.

Maar president Duterte hanteert liever een harde aanpak. „De politie moet mensen die hun mondmaskers niet goed dragen, oppakken en nagaan waarom zij dit doen. Dat is in het belang van het land” , sprak hij. De president staat niet echt bekend als ‘lieverdje’. Hij doet regelmatig beledigende uitspraken en kenmerkt zich om zijn harde beleid. Vorig jaar riep hij de veiligheidstroepen op om het vuur te openen op iedereen die voor wanorde zorgde tijdens de lockdown.

Gevangenissen in de Filipijnen

En met die aanpak is niet iedereen het eens. Mensenrechtenorganisatie Karapatan noemt het nieuwe bevel van de president onwetenschappelijk en ondoeltreffend. Ook kaarten zij de omstandigheden in de Filipijnse gevangenissen aan. „De overbevolking en onmenselijke omstandigheden in detentiecentra vormen al een gezondheidsrisico voor gedetineerden.” Volgens hen zorgt het oppakken van mensen alleen maar voor meer besmettingen. „Nog eens honderden mensen oppakken om ze onder te brengen op plaatsen waar dat fysiek onmogelijk is, zal de verspreiding van het coronavirus alleen maar versnellen”, schrijven zij in een verklaring.

Twee leeuwen positief getest op corona in Indiaas safaripark

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Filipijnse politie pakt mensen op die hun mondkapje verkeerd dragen
Sluiten