Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 5 apr 2021

In Engeland mogen ze binnenkort weer naar het terras

Zon op je gezicht, biertje in de hand: we verlangen er allemaal naar. In Engeland wordt dat binnenkort weer mogelijk. Ten minste, dat biertje dan. En een terras erbij. Die zon laat mogelijk nog op zich wachten, maar je kunt dan weer niet alles hebben.

Vandaag maakte de Britse premier Boris Johnson bekend dat een deel van de coronamaatregelen volgende week geschrapt kunnen worden. Dat was al het plan, maar nu kan het ook echt. Onder meer niet-essentiële winkels, sportscholen, kappers en terrassen mogen dan weer open.

Routekaart voor versoepelingen

Vorige week begonnen die versoepelingen al. De Britse regering heeft een routekaart uitgestippeld, die het land uit de lockdown moet helpen. Tot nu toe zitten de Britten op schema. Volgens Johnson geven de huidige gegevens geen aanleiding om te denken dat Engeland zal afwijken van deze kaart, waarin ook staat dat vakanties naar het buitenland mogelijk al vanaf 17 mei worden toegestaan.

Maar het is nog wel te vroeg om te bepalen of mensen in de zomervakantie naar het buitenland kunnen, vindt de regering. Johnson benadrukte tijdens een persconferentie over de maatregelen dat hij goede hoop heeft dat niet-essentiële reizen vanaf 17 mei weer kunnen worden hervat, maar zei ook geen valse hoop te willen geven. De premier voegde eraan toe dat hij wil voorkomen dat vakantiegangers het coronavirus mee naar huis brengen.

Buitenlandse reizen

Als die buitenlandse reizen dan weer mogen, voert de regering mogelijk een verkeerslichtensysteem in. Rood betekent dat je in een hotel in quarantaine moet na thuiskomst, bij oranje landen mag dat thuis. En wanneer een land groen is, hoeven terugkerende reizigers enkel een negatieve coronatest mee te nemen. De planning voor de hervatting van het internationale verkeer worden de komende week verder uitgewerkt.

Nu er steeds meer mensen zijn ingeënt tegen Covid-19, voert de regering steeds meer versoepelingen in. In stappen bouwen ze de maatregelen af. Schotland, Wales en Noord-Ierland hanteren een eigen planning. Het Verenigd Koninkrijk is de Europese koploper op het gebied van coronavaccinaties. 60 procent van de bevolking heeft sinds de start van de vaccinatiecampagne begin december een eerste prik gehad. Ruim 10 procent is met twee prikken maximaal beschermd.

Rutte lang premier? Poetin langer aan de macht: tekent wet waardoor hij tot 2036 president mag blijven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In Engeland mogen ze binnenkort weer naar het terras
Sluiten