Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 5 apr 2021

Britten krijgen gratis coronasneltesten en experimenteren met coronapaspoort

De Britten breiden hun testprogramma uit met gratis coronasneltesten voor thuis. Daarnaast experimenteert de Britse overheid met de mogelijkheden van een coronapaspoort.

De Britten zitten momenteel in een strenge lockdown. Vandaag maakt premier Boris Johnson bekend voor welke versoepelingen ruimte komt. Verwacht wordt dat de niet-essentiële winkels en kappers volgende week opengaan.

Twee coronasneltesten per week

En ook qua testbeleid schaalt de Britse regering de boel op. Inwoners krijgen twee keer per week een coronasneltest opgestuurd. Ook zijn deze testen via het werk of bij de lokale teststraat te verkrijgen. De Britse scholen voeren daarnaast bij hun leerlingen coronatesten uit.

Voorheen kregen alleen risicogroepen of bepaalde beroepsgroepen gratis coronasneltesten. Het uitgebreide testprogramma moet besmettingen sneller opsporen. Volgens de Britse overheid zijn via de sneltesten ruim 120.000 besmettingen ontdekt die anders niet waren gevonden.

Coronapaspoorten

De term coronapaspoort wordt in Britse media veelvoudig genoemd. Op 16 april begint hiervoor de eerste proef. In een coronapaspoort vindt men een recente negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs. Dit zou mogelijkheden bieden om straks bijvoorbeeld een sportwedstrijd of ander groot evenement bij te kunnen wonen. De proef vindt plaats bij een aantal lokale evenementen zoals een voetbalwedstrijd en snookerwedstrijd.

Dat de Britten niet vies zijn van een bezoek aan de pub is niks nieuws. Britse media melden dat gasten van kroegen en cafés het desbetreffende coronapaspoort niet hoeven te tonen. Ook is dit niet nodig in winkels en het openbaar vervoer.

Paspoort in een app

Het paspoort is bedoeld voor grote bijeenkomsten in bijvoorbeeld theaters, sportlocaties en nachtclubs. Dit gebeurt via een zogenoemde NHS-app. Deze app moet de gezondheidsstatus van mensen bijhouden. Personen zonder smarthphone of andere reden krijgen een papieren exemplaar.

De Britse krant The Telegraph schrijft dat dit plan nog maanden kan duren.

 

Nederlandse verpleegkundigen en artsen naar Curaçao om te helpen in strijd tegen corona

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Britten krijgen gratis coronasneltesten en experimenteren met coronapaspoort
Sluiten