Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 8 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Afzettingsproces Trump mogelijk één van snelste ooit

Een spannende week voor de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij hoort namelijk mogelijk in de komende week of hij schuldig is aan het aanzetten tot een opstand. Morgen begint het proces in de Senaat, en wordt mogelijk binnen een paar dagen al afgerond. Senatoren spreken Trump dan naar verwachting voor de tweede keer vrij.

In januari trok een boze menigte naar het Capitool in Washington, na een speech van de toenmalige president. Op dat moment waar politici bezig met de goedkeuring van de verkiezingsoverwinning van Joe Biden. Aanhangers van Trump waren – en wie weet zijn – het niet eens met de uitslag van de verkiezingen. Ze liepen de politie onder de voet en drongen het gebouw binnen. Er vielen vijf doden.

https://twitter.com/TheBigDsEgo/status/1358212506217512962

Historisch

De vervolging van Trump na de dodelijke rellen, is om meerdere redenen historisch. Zo kreeg hij als enige president twee keer te maken met een afzettingsprocedure. Ook gaat hij de geschiedenis in als de eerste oud-president die wordt vervolgd door het Congres.

Morgen begint het proces, dat wordt gehouden op de plaats delict: in het Capitool. Senatoren maakten de bestorming ook zelf mee. Maar Republikeinse politici keren zich waarschijnlijk niet massaal tegen hun partijgenoot Trump. Binnen de partij bestaat veel steun voor het standpunt dat een oud-president niet op deze wijze vervolgd kan worden door de Senaat.

Vorige maand bleek precies hoe groot die steun is. Een grote meerderheid van de Republikeinen in de senaat, 45 van de 50, stemden voor een motie om het proces als ongrondwettig te laten bestempelen. De kans dat Trump veroordeeld wordt is klein, want voor een veroordeling is de steun nodig van twee derde van de aanwezige senatoren. Dat betekent dat zeker zeventien Republikeinen moeten meestemmen met de Democraten.

Opgehitst door Trump

Naar verwachting gaan de aanklagers veel videobeelden inzetten als bewijs. Bijvoorbeeld beelden van de toespraak die Trump hield in de aanloop naar de bestorming. Hij riep toen niet expliciet op tot geweld, maar herhaalde wel dat de verkiezingen van hem zijn ‘gestolen’ en moedigde zijn aanhangers aan naar het Capitool te trekken.

Op die manier willen de aanklagers aantonen dat Trump zijn aanhangers heeft opgehitst. Hij bleef namelijk herhalen dat hij de verkiezingen door fraude heeft verloren. Maar de advocaten van Trump weten daar wel wat op: zich beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Dat recht vastgelegd in de grondwet. Op hun beurt laten de advocaten weer beelden zien van Democraten, die volgens hen ook „ophitsende retoriek” gebruiken.

Amerikaanse media schrijven dat zowel de aanklagers als de Trump-verdedigers zo’n twaalf uur nodig hebben om hun zaak te bepleiten. Mocht hij veroordeeld worden, dan heeft dat op korte termijn niet zoveel gevolgen voor Trump. Dat komt omdat hij het Witte Huis al heeft verlaten. Maar als hij nog eens wil meedingen naar het presidentschap, mag dat niet meer.

De precieze duur van het proces staat nog niet vast, maar men houdt rekening met de kortste presidentiële impeachmentzaak in de Amerikaanse geschiedenis. Het eerste proces tegen Trump duurde 21 dagen, de zaak tegen Bill Clinton nam 37 dagen in beslag en de vervolging van president Andrew Johnson in 1868 duurde volgens politieke nieuwssite The Hill 83 dagen.

Code oranje (en geel), maar nog steeds sneeuwpret

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.