Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 30 jan 2021 / 18:38 uur

Vriend Poetin: ‘Paleis uit video Navalni is van mij’

Het riante paleis aan de Zwarte Zee waarover in Rusland ophef is ontstaan is van Arkadi Rotenberg, een vriend en judopartner van Poetin. Dat heeft Rotenberg zelf laten weten. Eerder ontstond reuring omdat oppositieleider Aleksej Navalni beweerde dat het paleis van president Vladimir Poetin is.

Kremlincriticus Navalni plaatste de video vorige week op Youtube. De bijna twee uur durende film is inmiddels zeker 103 miljoen keer bekeken.

Russische oligarchen

President Poetin ontkent dat het royale onderkomen van hem is en zijn oude vriend Rotenberg stelt nu dat hij het twee jaar geleden heeft gekocht. Rotenberg is één van de Russische oligarchen die veel heeft geprofiteerd van zijn goede banden met het Poetin-regime. Zo verkocht hij in 2019 zijn aandelen in een bouwbedrijf voor gaspijplijnen Stroygazmontasj, waarmee hij zo’n 75 miljard roebel (ongeveer 815 miljoen euro) zou hebben opgestreken.

„Nu zal het niet langer geheim zijn dat ik de begunstigde ben”, zei Rotenberg over het paleis in een video die is gepubliceerd op berichtenplatform Telegram. Daarin legt hij uit dat er eerst een complexe eigendomsconstructie voor het paleis was, maar dat hij er uiteindelijk in is geslaagd om eigendom over het gehele paleis te krijgen. Rotenberg gaf geen verdere financiële details over de bekostiging van de aankoop.

Arrestatie politiek gemotiveerd

Oppositieleider Navalni kwam onlangs terug in Rusland nadat hij een aantal maanden Duitsland was geweest. Daar hij herstelde van zijn vergiftiging. Vlak na zijn aankomst in Rusland werd hij gearresteerd. Volgens de Russische autoriteiten werd hij gearresteerd vanwege breken van de voorwaarden voor zijn proeftijd. Navalni, die een jarenlange celstraf boven het hoofd hangt, meent dat zijn arrestatie politiek gemotiveerd is.

Vorige week zaterdag gingen duizenden Russen in het hele land de straat op om Navalni’s vrijlating te eisen. De aanhangers van de oppositieleider willen zondag opnieuw in heel Rusland demonstreren. Maar de autoriteiten hebben de betogingen verboden.

Lees ook: WIDM-fans twijfelen na spannende aflevering: Is Splinter dan toch de mol?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vriend Poetin: ‘Paleis uit video Navalni is van mij’
Sluiten