Metro
Metro Binnenland 30 jan 2021 / 19:17 uur

Noodverordening in meerdere gemeenten uit angst voor nieuwe rellen

In onder andere Leeuwarden is vanaf 17.00 uur een noodverordening van kracht. Burgemeester Sybrand Buma houdt rekening met de komst van groepen relschoppers, vanwege oproepen op sociale media. Mensen worden opgeroepen om weg te blijven uit de stad en niet naar buiten te gaan.

„Wij nemen het recht op demonstreren zeer serieus, maar de afgelopen tijd zijn onaangekondigde samenkomsten in andere steden vaak uitgelopen in ongeregeldheden. Hierbij werd een hoop schade toegebracht aan de omgeving”, zegt Buma. Hij laat weten dat er aanwijzingen zijn dat er ‘onaangekondigde samenkomsten’ gepland staan, die tot schermutselingen met de politie kunnen leiden.

Daarom is er een noodverordening van kracht voor het stedelijk gebied van Leeuwarden. De maatregel geldt tot 04.30 uur. Met zo’n verordening heeft de politie op de plaatsen waar de maatregel van kracht is meer bevoegdheden om mensen aan te houden en te fouilleren.

Noodverordening in meerdere gemeenten

Ook in verschillende andere gemeenten geldt dit weekend een noodverordening uit angst voor nieuwe ongeregeldheden die samenhangen met de avondklok. Onder meer in Apeldoorn, Venray en Meppel hebben de burgemeesters een noodverordening ingesteld vanwege mogelijke rellen.

Burgemeester Richard Korteland van Meppel stelde een noodverordening in voor het centrum van de stad, het gebied daar vlak buiten en het stationsgebied. De maatregel geldt dagelijks tussen 17.00 en 06.00 uur. In Apeldoorn gaat de noodverordening vanavond om 21.00 uur in. Burgemeester Ton Heerts staat in die stad zondag een demonstratie op het Zwitsalterrein toe, maar is voor de zekerheid overgegaan tot een noodverordening.

De afgelopen week werd ook in Rotterdam, Den Bosch, Gouda, Venlo, Veen, Sittard-Geleen, Stein, Weert en Leerdam een noodverordening ingesteld. Op veel plaatsen is die nog steeds van kracht.

Aanhoudingen voor samenscholing

Ook zijn er vanavond twaalf mensen aangehouden voor samenscholing op Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid. De arrestanten stonden bij de kruising met de 2e Rosestraat, meldt de politie op Twitter. Maandagavond was de Beijerlandselaan het toneel van rellen en plunderingen. De relschoppers bekogelden de politie met onder andere stenen en vuurwerk. Tientallen mensen werden maandag al opgepakt, in de loop van de week liep dat aantal op tot ruim 160.

Lees ook: Weer aanhoudingen voor opruiende berichten op social media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Noodverordening in meerdere gemeenten uit angst voor nieuwe rellen
Sluiten