Metro
Metro Buitenland 27 dec 2020 / 12:35 uur

Zweden, Italië, Tsjechië, Denemarken en Spanje beginnen met vaccineren

Veel landen binnen de Europese Unie beginnen vandaag met het vaccineren tegen het coronavirus. Vanochtend kregen inwoners van onder meer Italië, Spanje, Tsjechië, Zweden, Denemarken, Cyprus en Litouwen de eerste prikken.

Een paar landen begonnen gisteren al met vaccineren: Duitsland, Hongarije en Slowakije. Het gaat om de Europese uitrol van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Vanaf vrijdag 8 januari zal ook ons land de prikken gaan toedienen.

Kwetsbare groepen en gezondheidswerkers

Elk land heeft zo zijn eigen volgorde als het gaat om vaccineren. In Italië werden bijvoorbeeld gezondheidswerkers en de meest kwetsbare groepen als eerst ingeënt. Op foto’s van het ministerie van Volksgezondheid is te zien dat verschillende mannen en vrouwen vanochtend een prik kregen. „Deze datum zal voor altijd bij ons blijven”, tweette premier Giuseppe Conte.

Italië was het eerste westerse land dat zwaar getroffen werd door de pandemie. Meer dan 71.000 mensen zijn daar tot nu toe gestorven aan Covid-19.

In Spanje kreeg een 96-jarige bewoonster van een verzorgingstehuis in het midden van het land de eerste prik. De nationale televisie zond het live uit.

‘Het vaccin is hoop’

Premier Andrej Babis van Tsjechië kreeg daar als eerste het vaccin, in het Centraal Militair Hospitaal in Praag. Hij werd gevaccineerd net voordat andere ziekenhuizen in de hoofdstad en de op één na grootste stad begonnen met de distributie van de 9750 doses die het land tot nu toe heeft ontvangen.

„Het vaccin dat gisteren uit de Europese Unie is aangekomen, dat is hoop, hoop dat we terug zullen keren naar een normaal leven,” zei Babis voordat hij de prik kreeg. De 95-jarige Emilie Repikova, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, was kort na de premier aan de beurt.

‘Niets gevoeld’

In Zweden had de 91-jarige Gun-Britt Johnson in een verpleeghuis in Mjolby de primeur. „Ik heb niets gevoeld,” zei ze na het krijgen van de prik. Ze zei dat het „een verrassing” was om als eerste in het land van 10,3 miljoen inwoners te worden uitgekozen om het vaccin te krijgen en ze had er naar uitgekeken.

Een 79-jarige bewoner van een verpleeghuis in het Deense Odense kreeg daar de eerste injectie. Regeringsleider Mette Frederiksen zei in een reactie dat er nu „licht aan het eind van de tunnel is, na het moeilijkste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog.

In Cyprus kregen de bewoners van bejaardenhuizen in de steden Nicosia, Larnaca en Limassol als eersten het vaccin toegediend. In Litouwen werden artsen en verpleegkundigen geïnjecteerd.

Het vaccin van Pfizer en BioNTech werd maandag goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Het middel kwam gisteren aan in de lidstaten, ook in Nederland.

Lees ook: Politie maakt einde aan illegale feesten waar ‘alle denkbare dranken verkrijgbaar’ waren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zweden, Italië, Tsjechië, Denemarken en Spanje beginnen met vaccineren
Sluiten