Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Eerste coronavaccins van Pfizer aangekomen bij Movianto in Oss

De eerste 10.000 coronavaccins van Pfizer en BioNTech zijn zaterdagochtend gearriveerd bij het bedrijf Movianto in Oss, waar ze voorlopig worden opgeslagen. De vaccins komen van de Pfizer-fabriek in Puurs, een plaats in de Belgische provincie Antwerpen.

De twee dozen met de vaccins zijn in een kleine vrachtwagen vanuit België naar Oss gebracht. Vanaf de grens bij Hazeldonk werd het transport begeleid door vier politieagenten op motoren. Ook reed een auto van de eigen beveiliging van Pfizer mee.

Movianto (230 medewerkers) heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma, jaarlijks verzorgt het de bevoorrading voor de landelijke griepvaccinatie. De komende dagen en weken volgen meer zendingen van Pfizer tot een (voorlopig) totaal van vier miljoen doses. De vaccins worden opgeslagen in 24 speciaal daartoe bestemde diepvriezers in het bedrijf. Elke diepvriezer is goed voor 288 kartonnen doosjes, met elk 975 doses.

Historisch moment

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA keurde het vaccin van Pfizer en BioNTech afgelopen maandag goed. De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland heeft plaats op 8 januari.

Site-manager Michiel Heller van het bedrijf in Oss sprak zaterdag van „een historisch moment”. Na maanden voorbereiding zijn de vaccins eindelijk binnen, zei hij. „Dit project is de kers op de taart van wat wij hier doen.”

In Oss controleerden twee medewerkers van het RIVM de eerste twee verpakkingen met Pfizer-vaccins, voordat die de diepvries in gingen. Ook werden de geneesmiddelen goed geregistreerd, zodat achteraf kan worden nagegaan waar de vaccins zijn afgeleverd.

Foto van De Jonge bij Movianto
Minister Hugo de Jonge wordt rondgeleid langs de ultra-low freezers bestemd voor vaccins. Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

In de nacht van 7 op 8 januari worden de vaccins uit de diepvries gehaald. Dan gaan ze met een soort bakkerskarren naar een koeling in het bedrijf om daar te ontdooien. Van daaruit kunnen ze op 8 januari in de vroege ochtend worden gedistribueerd naar de vaccinatiecentra.

Beveiliging

Na het ontdooien zijn de vaccins nog vijf dagen bruikbaar, mits ze gedurende die tijd worden bewaard in een koelkast met temperaturen van tussen de 2 en 8 graden. Eenmaal binnengebracht in een vaccinatiecentrum zijn ze nog twee uur bruikbaar, aldus Heller.

Movianto is onderdeel van het Franse familiebedrijf Walden, een van de grootste logistieke dienstverleners van de farmaceutische industrie in Europa. Movianto is actief in twaalf landen en heeft daar meer dan twintig depots. In de Benelux heeft Movianto er drie: één in Oss en twee in België, in Aalst en Houdeng-Goegnies. Het bedrijf in Oss wordt in verband met de opslag van het Pfizer-pvaccin beveiligd door de marechaussee.

Hoogwaardige medicijnen

Movianto is volgens Heller marktleider in Nederland op het gebied van hoogwaardige medicijnen. Het bedrijf in Oss wordt volgend jaar fors uitgebreid, vanwege de toename van de opslagbehoefte en als gevolg van het coronavirus, aldus Heller.

Lees ook: 94-jarige eenzame Italiaan belt politie om op Kerstmis te proosten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste coronavaccins van Pfizer aangekomen bij Movianto in Oss
Sluiten