Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Strengere lockdown in Duitsland, winkels en scholen dicht

Het gaat niet goed met het coronavirus in Duitsland. Daarom heeft de regering besloten dat er een veel strengere lockdown moet komen. Vandaag bereikten de regering en de deelstaten een akkoord daarover: de strengere lockdown gaat op 16 december in en duurt tot 10 januari.

Veel winkels moeten de deuren sluiten en ook scholen moeten in principe dicht, maakte bondskanselier Angela Merkel bekend.

Na een spoedoverleg met leiders van deelstaten zei Merkel dat de bestaande maatregelen onvoldoende effect hebben gehad. Duitsland heeft al weken te maken met een gedeeltelijke lockdown, maar toch zijn er elke dag nog tienduizenden nieuwe coronabesmettingen. Daardoor groeide de druk op de politiek om met aanvullende maatregelen te komen.

Vuurwerkverbod

Duitsers krijgen ook tijdens de feestdagen te maken met de gevolgen van de nieuwe maatregelen. Zo mogen de Duitsers geen vuurwerk afsteken of verkopen en komt er een verbod op alcoholconsumptie in het openbaar. Dat laatste betekent feitelijk het einde van kraampjes waar ondernemers rond de feestdagen glühwein verkopen.

Daarnaast zal het bedrijfsleven worden gevraagd om werknemers vanuit huis te laten werken. Bedrijven die volgens de overheid een essentiële functie hebben, hoeven ook de komende weken niet te sluiten. Het gaat bijvoorbeeld om supermarkten, apotheken, tankstations en banken. Er komt ook meer financiële steun voor het bedrijfsleven. Daar wordt maandelijks ongeveer 11 miljard euro voor uitgetrokken, maakte minister van Financiën Olaf Scholz bekend.

Overleg op Catshuis

Aanstaande dinsdag hebben premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie ingelast, en de kans bestaat dat ook wij dan strengere maatregelen te horen krijgen. Vandaag overleggen bewindslieden die veel met het coronavirus te maken hebben met mensen als Jaap van Dissel van het RIVM, op het Catshuis. Zoals vrijwel elke keer is het een informeel overleg, officiële besluiten worden later pas gemaakt.

In ons land loopt het aantal coronabesmettingen steeds verder op. Gisteren werden 9182 nieuwe besmettingen geconstateerd. De dag daarvoor waren dat er 8894. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede golf. Strengere maatregelen zouden dus niet als een grote verrassing komen.

Lees ook: Stel in New York krijgt al jaren post voor de Kerstman, beantwoordden ruim 2000 brieven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.