Metro
Metro Buitenland 3 nov 2020 / 06:55 uur

Vier slachtoffers overleden na aanslagen Wenen, aanslagpleger was aanhanger IS

Er zijn inmiddels vier slachtoffers overleden als gevolg van de aanslagen in Wenen gisteravond. De Weense burgemeester Michael Ludwig meldde aan de Oostenrijkse publieke omroep ORF dat een vrouw, het tweede slachtoffer, in het ziekenhuis bezweek aan haar verwondingen. Later werd bekend dat er naast de vrouw nog twee extra personen waren omgekomen.

De ORF meldde eerder dat er minstens vijftien gewonden in het ziekenhuis worden behandeld. Gisteravond schoot de politie een aanslagpleger dood.

De doodgeschoten verdachte droeg volgens burgemeester Ludwig waarschijnlijk geen echte bomgordel, maar een nep-exemplaar. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. De man was behalve met een geweer ook bewapend met een handpistool en een machete. Volgens de burgemeester was de doodgeschoten dader „zeer omvattend voorbereid”. De politie doet nog onderzoek naar de identiteit van de man.

‘Weerzinwekkende terreurdaad’

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz heeft de reeks schietincidenten in Wenen een „weerzinwekkende terreurdaad” genoemd. Via zijn Twitteraccount meldde Kurz ook dat het leger de bewaking van enkele plekken in de Oostenrijkse hoofdstad op zich neemt. Op die manier kon de politie zich volledig richten op de klopjacht naar mogelijk voortvluchtige daders.

Tegen ORF zei de premier dat de dreiging vooralsnog onverminderd is. „Het is beslist een terreuraanslag”, zei Kurz.

De minister van Binnenlandse Zaken, Karl Nehammer, heeft gezegd dat er een radicaal-islamitisch motief achter de aanslagen zit. De doodgeschoten dader sympathiseerde met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), aldus Nehammer.

Klopjacht

Gisteravond laat waarschuwde Nehammer dat er een klopjacht gaande was naar meerdere vermeende daders. Zij zouden „zwaarbewapend en gevaarlijk” zijn. „We hebben meerdere speciale eenheden samengebracht, die nu zoeken naar de veronderstelde terroristen”, zei Nehammer.

Volgens de minister bestond de kans dat de daders mogelijk gevlucht waren uit Wenen en dat zij „mobiel” zijn. Hij drong erop aan binnen te blijven totdat de autoriteiten het sein geven dat het weer veilig is op straat.

Burgemeester Ludwig zei echter dat het nog onduidelijk was of er meerdere daders betrokken waren bij de aanslagen. Ook over het motief achter de schietincidenten had Ludwig nog „geen geverifieerde kennis”.

Volgens Ludwig werden mensen in horecagelegenheden „willekeurig” door de daders beschoten, en dan met name de bezoekers die buiten zaten. Ludwig kon nog niet aangeven of er nog gevaar dreigt en riep de Weense bevolking op binnen te blijven en de rust te bewaren.

‘Verschrikkelijke aanslag’

Ook onze premier, Mark Rutte, heeft gereageerd op de vermoedelijke terreurdaad. Hij toonde gisteravond zijn medeleven. Rutte spreekt van „een verschrikkelijke aanslag”.

„Namens Nederland heb ik Sebastian Kurz zojuist onze onvoorwaardelijke steun betuigd met de slachtoffers, hun families en de Oostenrijkse regering bij het verwerken van deze afschuwelijke daad”, schrijft de premier op Twitter.

De Nederlandse ambassadeur in Oostenrijk roept mensen in Wenen op om binnen te blijven. „De politie-inzet in Wenen gaat nog door. Als u in de stad bent, blijf binnen!”, schrijft hij op Twitter.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de situatie op de voet te volgen en zoekt uit of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers. „Bent u in Wenen? Volg de instructies op van de lokale overheid”, luidt het advies.

Lees ook: Heel Duitsland en Portugal ‘oranje’, besmettingrecord corona in Frankrijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vier slachtoffers overleden na aanslagen Wenen, aanslagpleger was aanhanger IS
Sluiten