Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 3 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Biden voelt ‘grote overwinning’ aankomen in verkiezingen, maar Trump ook

Het begint er flink om te spannen in de Verenigde Staten. Vandaag is de officiële verkiezingsdag en de Democratische kandidaat, Joe Biden, voelt dat hij gaat winnen. Dat voorspelde hij gisteren in zijn afsluitende campagnebijeenkomst. „Ik voel dat we samenkomen voor een grote overwinning morgen”, zei Biden.

Niet geheel verrassend denkt ook huidig president Donald Trump dat hij er met de overwinning vandoor zal gaan. Hij sloot zijn campagne af met vijf bijeenkomsten in vier verschillende staten. De laatste was in Grand Rapids (Michigan), waar hij ook zijn verkiezingscampagne in 2016 afsloot. Hij voorspelde een „prachtige overwinning”.

‘Tijd om democratie terug te nemen’

Gisteren sloot Biden zijn campagne af in de steden Cleveland (Ohio) en Pittsburgh (Pennsylvania), beide in belangrijke swing states. Lady Gaga was aanwezig bij de laatste drive-in-rally van Biden. Ze droeg daar een mondmasker met de tekst „VOTE“.

„Het is tijd om op te staan en onze democratie terug te nemen”, zei Biden in Pittsburgh. „Het is tijd voor Donald Trump om zijn koffers te pakken en naar huis te gaan” zei de Democraat onder meer in Cleveland.

Vooralsnog gaat Biden aan de leiding in de landelijke peilingen. Bepaalde swing states kunnen nog wel veel verschil maken, maar voor Biden ziet het er op dit moment niet slecht uit in de naar verwachting cruciale swing states Pennsylvania en Florida.

Ook Trump overtuigd van winst

Gisteravond bezocht Trump onder meer Kenosha in Wisconsin. Eerder dit jaar vonden daar demonstraties en hevige rellen plaats, nadat de politie een ongewapende zwarte man meerdere malen in de rug schoot. Even later schoot een 17-jarige aanhanger van de president twee demonstranten dood.

Trumps keuze om juist in Kenosha campagne te voeren maakt nog eens duidelijk dat hij resultaat wil halen uit de woede over antiracismeprotesten onder rechtse Amerikanen. „We hebben wet en orde naar Kenosha gebracht”, sprak Trump daar. „Ze voeren oorlog tegen onze politie.”

De stad Grand Rapids was het toneel voor Trumps allerlaatste campagnebijeenkomst. „We eindigden daar vier jaar geleden”, zei Trump tegen zijn publiek in Kenosha. „Ik ben een beetje bijgelovig. Laten we het op dezelfde manier doen.” Hij voorspelde ook zijn overwinning. „We gaan weer een prachtige overwinning behalen. We gaan weer geschiedenis schrijven.”

Uithaal naar celebs

Trump heeft flink uitgehaald naar verschillende Amerikaanse celebs, nadat zij duidelijk maakten op Biden te zullen stemmen. Zo liet bijvoorbeeld Beyonce weten dat ze voor de Democraat ging. Trump ging daarop los op haar en haar man Jay-Z. „Dat (stemmen op zijn tegenstander, red.) deden ze in 2016 toch ook bij Hillary Clinton? Nou, we hebben allemaal gezien hoe dat heeft uitgepakt. Jay-Z stond op het podium en riep alleen maar ‘fuck this and fuck that’, om vervolgens weer weg te gaan. De mensen die waren komen kijken wisten niet hoe snel ze weg moesten komen en dus stond Hillary voor een lege zaal.”

Jon Bon Jovi en Lady Gaga gingen met Biden mee om campagne te voeren en ook met hen is Trump niet tevreden. „Ach, nu heeft Sleepy Joe de steun van Lady Gaga. Ik kan jullie zoveel verhalen vertellen over die vrouw, echt geloof me. Hou op met me. Jon Bon Jovi is net zo’n geval. Altijd als we elkaar tegenkomen dan kust hij de grond waarop ik loop en zegt hij: ‘Oh Mister President dit, oh Mister President dat’. Hij probeert er altijd iets voor zichzelf uit te halen, net zoals al die andere types,” aldus Trump.

https://twitter.com/PopCraveMusic/status/1323443438566711297

Lees ook: Tweede slachtoffer overleden na aanslagen Wenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.