Metro
Metro Buitenland 2 nov 2020 / 21:19 uur

Heel Duitsland en Portugal ‘oranje’, besmettingrecord corona in Frankrijk

Terwijl Nederland wacht op de persconferentie van morgenavond, gaat het nieuws over corona in andere Europese landen (om ons heen) natuurlijk ook door. Een overzicht.

Duitsland helemaal oranje

Het reisadvies voor Duitsland wordt aangescherpt. Vanaf morgen rond het middaguur kleurt heel Duitsland oranje. Dat betekent dat dan het dringende advies geldt om alleen naar onze oosterburen te reizen als dat noodzakelijk is. „Bij terugkeer in Nederland gaat u voor tien dagen in thuisquarantaine”, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

„Verder gelden er vanaf 2 tot minstens 30 november binnen Duitsland nieuwe beperkende coronamaatregelen”, aldus het ministerie. „Horecagelegenheden, theater- en concertgebouwen en bioscopen zijn gesloten. Toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. Wat dit betekent voor het grensverkeer tussen Duitsland en Nederland is nog niet bekend.”

Record corona in Frankrijk

Frankrijk telt een recordaantal nieuwe coronabesmettingen. Het gaat om 52.518 meldingen de afgelopen 24 uur. Zelfs op het hoogtepunt van de eerste coronagolf eerder dit jaar kwamen dergelijke aantallen niet voor.

Voor de eerste keer sinds maanden liggen er meer dan 25.000 mensen met corona in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met ruim 3700 weer zo hoog als ongeveer een half jaar geleden. De coronapandemie eiste in Frankrijk inmiddels 37.435 levens.

Een foto van Parijs in coronatijd: lege straten
Het uitgaansleven in Parijs ligt al weer enige tijd plat. Foto: Getty Images / Kiran Ridley

Ook reisadvies Portugal naar oranje

In heel Portugal, behalve op de Azoren, is het aantal besmettingen met het coronavirus toegenomen. Daarom wordt de kleurcode van het hele land en het eiland Madeira morgen aangepast van geel (‘let op: er zijn veiligheidsrisico’s’) naar oranje (‘alleen noodzakelijke reizen’). De kleurcode van de Azoren blijft geel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders alleen naar Portugal en Madeira te reizen als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen. Wie daar is geweest, moet tien dagen in thuisquarantaine.

Een foto van de Portugese premier Antonio Costa
De Portugese premier Antonio Costa. Foto: EPA / Antonio Cotrim

Twee weken geleden werd het reisadvies voor havenstad Porto al aangescherpt naar oranje, en een week geleden breidde dat oranje gebied uit naar de hele noordelijke regio van Portugal. Voor hoofdstad Lissabon en omgeving gold al langer code oranje.

De Portugese premier Antonio Costa heeft vandaag de president van het land gevraagd om de noodtoestand af te kondigen. Dit als preventieve maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het aantal coronabesmettingen in het land neemt flink toe. De laatste COVID-19 noodtoestand werd in maart uitgeroepen door president Marcelo Rebelo de Sousa en duurde zes weken.

Nieuwe maatregelen corona in Italië

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft nieuwe maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd. Zo worden huidige maatregelen aangescherpt, komt er een avondklok vanaf 21.00 uur en worden reisbewegingen zoveel mogelijk beperkt.

Een foto van de Italiaanse premier Giuseppe Conte
De Italiaanse premier Giuseppe Conte. Foto: EPA / Angelo Carconi

Er komen drie risicogroepen waar gebieden in kunnen vallen, afhankelijk van hoeveel besmettingen er zijn. Conte heeft in het parlement ook gezegd dat de capaciteit van het openbaar vervoer wordt teruggebracht van 80 naar 50 procent. Mensen mogen ook niet meer naar een andere regio reizen. Winkelcentra moeten in het weekend gesloten blijven en sommige scholen moeten weer online gaan lesgeven.

De Italiaanse regering voert de nieuwe maatregelen in, omdat volgens de premier binnenkort in vijftien van de twintig regio’s de intensive cares onder te hoge druk staan door coronapatiënten. Zaterdag kwamen er nog 32.000 nieuwe besmettingen bij in Italië.

‘Coronasneltrein mindert vaart in België maar raast nog voort’

De Belgische viroloog Steven Van Gucht ziet een aantal lichtpuntjes in de coronatrends in België dat sinds middernacht opnieuw in lockdown is gegaan. „De sneltrein minder wat vaart, maar raast evenwel nog voort”, zei hij op een persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. „Dankzij deze vertraging en met het naleven van de huidige maatregelen is het volgens ons mogelijk onder de maximumcapaciteit van 2000 bedden op de intensieve zorg te blijven de komende weken.”

Een foto van Steven Van Gucht die over corona gaat in België
De Belgische viroloog Steven Van Gucht. Foto: AFP / Francois Lenoir

Volgens de jongste gegevens lag er op 1 november een recordaantal van 6823 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis. Van hen worden er 1223 op de intensivecareafdelingen verpleegd. Vorige week dinsdag werd een recordaantal van 21.953 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal patiënten dat aan COVID-19 overlijdt in België lag vorige week gemiddeld op 113 per dag, 70 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de uitbraak stierven 11.737 inwoners van België aan het virus.

Volgens Van Gucht is het belangrijk dat nu een „beheersbaar niveau van viruscirculatie” wordt bereikt. België hoopt dat te bereiken met de nieuwe regels die maandag zijn ingegaan en tot en met 13 december gelden. Zo zijn alle ‘niet-essentiële’ winkels gesloten en is thuiswerken verplicht. Er is geen verbod op ‘onnodige verplaatsingen’ zoals tijdens de eerste golf, maar de cultuur- en sportsector liggen nagenoeg plat en restaurants en cafés zijn dicht.

Lees ook: Échte coronabanen #2: ‘Je roert door m’n hersenpan!’, hoort swapper Monique vaak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Heel Duitsland en Portugal ‘oranje’, besmettingrecord corona in Frankrijk
Sluiten