Metro
Metro Buitenland 9 nov 2020 / 10:24 uur

Recordaantal LHBTQ’ers in Amerikaanse Congres

De Amerikaanse verkiezingen maken heel wat los. Naast dat Joe Biden, Donald Trump van zijn presidentsstoel afkreeg, blijkt ook dat dit jaar de meeste LHBTQ’ers in het Amerikaanse congres zitten.

En daar wordt weer een stukje geschiedenis geschreven. In totaal zijn er nu negen volksvertegenwoordigers die zich identificeren als LHBTQ. Een belangrijke stap voor de LHBTQ-rechten is het aanstellen van de eerste New Yorkse homoseksuele zwarte mannen in het Congres. Democraten Ritchie Torres en Mondaire Jones wonnen zetels in het Huis van Afgevaardigden.

Links: Mondaire Jones, Rechts: Ritchie Torres
Links: Mondaire Jones, Rechts: Ritchie Torres Foto: ANP en Getty Images

Verdeelde regering

„Een wijs persoon sprak ooit: Als je geen plek aan de tafel hebt, sta je waarschijnlijk op het menu”, vertelde Torres tegen de Thomson Reuters Foundation. „Mondaire Jones en ik zullen als LHBTQ-mensen van kleur plaatsnemen aan een van de machtigste tafels, het Amerikaanse Congres.”

Toch blijven de republikeinen de controle houden over de senaat. In ieder geval tot de verkiezingen in januari in de staat Georgia plaatsvinden. Ook in het parlement hebben de republikeinen de democratische meerderheid gestopt en vijf zetels gewonnen. Torres hoopte op een democratische invloed op het presidentschap, de senaat en het parlement. „In plaats daarvan hebben we waarschijnlijk een verdeelde regering die zou kunnen resulteren in meer patstelling”, vertelde hij.

Equality Act

Jones en Torres vrezen dat een verdeeld Congres in de weg staat bij de strijd voor betere LHBTQ-rechten. Een belangrijk onderdeel daarvan is de ‘Equality Act‘. Deze wet zorgt ervoor dat seksuele en genderidentiteit worden toegevoegd aan de Civil Rights Act van 1964. Deze mijlpaal verbiedt discriminatie op grond van ras, religie, geslacht en nationale oorsprong. Het Huis van Afgevaardigden keurde de Equality Act in 2019 goed, maar kwam niet verder in de senaat. Joe Biden beloofde hier werk van te maken.

Sarah McBride werd na haar winst in Delaware de eerste transgender senator in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De LHBTQ-overwinningen kwamen niet alleen voor in democratische staten. Ook in de ‘rode’ staat Tennessee wonnen Republikein Eddie Mannis, die openlijk homoseksueel is en Democraat Torrey Harris, die zich als biseksueel identificeert, zetels in het Huis. Zij zijn in deze staat de eerste openlijke LHBTQ-leden van Tennessee.

Achterblijvers

Het LGBTQ Victory Fund rekruteert en ondersteund kandidaten voor de positie van volksvertegenwoordiger. Volgens de organisatie blijven Alaska, Louisiana en Mississippi daarin achter en hebben zij geen LHBTQ-ers verkozen.

Lees ook: Na verlies verkiezingen straks ook verlies huwelijk voor Trump?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Recordaantal LHBTQ’ers in Amerikaanse Congres
Sluiten