Anne Kersten
Anne Kersten Buitenland 15 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Recordaantal besmettingen: Duitsland zet zich schrap voor tweede golf

Een recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, gaat het om 6638 gevallen in de laatste 24 uur.

Het oude recordaantal van nieuw besmettingen werd door het RKI op 28 maart gemeld. Het ging toen om 6294 nieuwe besmettingen. Het totale aantal coronagevallen in Duitsland is vandaag op 341.223 komen te staan. Het dodental liep in de afgelopen 24 uur op met 33 personen, waarmee het totaal op 9710 komt.

Duitsland zet zich schrap

Het land zet zich inmiddels schrap voor de tweede besmettingsgolf. Gisteren werd bekend dat Duitsland onder meer de grens wil verlagen waarboven een gebied als risicogebied geldt. Horeca in coronabrandhaarden moet om 23.00 uur de deuren sluiten. In deze gebieden worden privéfeestjes beperkt tot tien personen. Armin Laschet, de deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen, heeft gezegd dat hij een lockdown tijdens de feestdagen in december niet kan uitsluiten.

Strengere maatregelen

Ook in Engeland worden er maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het aantal nieuwe besmettingen per dag loopt er snel op. Londen neemt naar verwachting strengere maatregelen en die laten niet lang op zich wachten, zeggen bronnen binnen het kantoor van de Londense burgemeester Sadiq Khan.

Gisteren had de burgemeester een bijeenkomst waarbij strengere maatregelen werden besproken. Het zou onder meer gaan om een verbod op samenkomsten binnen, tussen personen uit verschillende huishouders. De verwachting is dat Londen snel gemiddeld 100 coronapatiënten per 100.000 inwoners zal hebben.

Jongeren op de laatste uitgaansavond in Liverpool, vlak voordat de lokale lockdown ingaat.
Jongeren op de laatste uitgaansavond in Liverpool, vlak voordat de lokale lockdown ingaat. Foto: AFP/ Paul Ellis

Noord-Ierland en Wales verscherpten onlangs ook de maatregelen. In Noord-Ierland willen de autoriteiten de scholen vanaf maandag sluiten. Ook komen er beperkingen voor cafés en restaurants. Wales wil voorkomen dat mensen vanuit infectiehaarden in Engeland nog langer kunnen inreizen.

Mogelijke lockdown

Premier Boris Johnson geeft vooralsnog voorkeur aan lokale aanpak tegen het coronavirus. Hij overweegt overigens wel in Engeland een strenge lockdown in te voeren als maatregelen tegen het coronavirus niet werken, werd gisteren bekend. Volgens Britse media denkt hij aan een lockdown vanaf zondag 25 oktober.

Er zijn net landelijke maatregelen genomen, waarbij het risico van verspreiding in Engeland in drie alarmfases wordt ingedeeld. In de meest riskante gebieden gelden zwaardere beperkingen van het openbare leven dan in andere regio’s. Liverpool is momenteel de enige in de hoogste alarmfase. Er wordt overwogen Manchester ook in die fase te plaatsen.

Gisteren werden er in het Verenigd Koninkrijk in de laatste 24 uur 19.724 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het dodental steeg met 137 personen. waren vastgesteld. Met 43.245 doden heeft het Verenigd Koninkrijk tot nu toe het hoogste dodental van Europa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.