Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 15 okt 2020 / 09:32 uur

Buitenlands ‘muggenvirus’: eerste besmetting met westnijlvirus in Nederland

Voor het eerst heeft iemand een infectie met het westnijlvirus opgelopen in Nederland. De man in kwestie heeft het virus mogelijk in de regio Utrecht opgelopen door een muggenbeet. De man is namelijk niet recent in het buitenland geweest, meldt het RIVM.

In de regio Utrecht zijn in augustus en september vogels en muggen gevonden met het westnijlvirus. Het virus komt voor onder vogels en wordt overgebracht door muggen. Muggen raken geïnfecteerd doordat ze zich voeden op besmette vogels. Muggen verspreiden het virus op hun beurt weer naar andere vogels, maar soms ook naar mensen of bijvoorbeeld paarden.

In augustus werd in Nederland voor het eerst het westnijlvirus gevonden bij een grasmus in een natuurgebied bij Haarzuilens. Bij verder onderzoek werd het virus bij nog twee vogels gevonden.

Westnijlvirus in het buitenland

Mensen en paarden kunnen ziek worden van het virus, maar spelen bij verdere verspreiding van de ziekte geen rol. Overbrenging van mens op mens is niet aan de orde. Het is de eerste keer dat een infectie met dit virus is gevonden bij een persoon die het heeft opgelopen in Nederland. Een infectie met het virus is al eerder gevonden bij mensen in Nederland, maar toen hadden mensen de infecties in het buitenland opgelopen.

Het westnijlvirus komt al geruime tijd voor in het zuidoosten van Europa en het Middellandse zeegebied. De afgelopen jaren breidde de ziekte zich uit naar Centraal-Europa, waaronder Duitsland. Dat het virus uiteindelijk ook naar bijvoorbeeld Nederland zou komen, lag volgens het RIVM „in de lijn der verwachting”.

Koorts

De meeste mensen worden niet ziek van het westnijlvirus. Zo’n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, de rest krijgt milde symptomen als koorts en griepachtige klachten. Een klein deel van de besmette mensen, 1 procent, kan een ernstige neurologische ziekte krijgen. Van de mensen die zo’n ziekte als een hersenontsteking krijgt, kan een klein deel komen te overlijden.

Vorig jaar waarschuwde Griekenland al voor muggen met het westnijlvirus. In 2018 had de ziekte 50 dodelijke slachtoffers tot gevolg, nadat er 314 mensen waren geïnfecteerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Buitenlands ‘muggenvirus’: eerste besmetting met westnijlvirus in Nederland
Sluiten