Metro
Metro Buitenland 30 sep 2020 / 09:20 uur

Meisje (19) in India overleden na groepsverkrachting, Indiërs demonstreren

Een Indiase vrouw afkomstig uit de laagste sociale groep van het land, is gisteren overleden aan de gevolgen van een groepsverkrachting. Dat maakt flink wat woede los: honderden mensen in New Delhi besloten te demonstreren bij het ziekenhuis waar het slachtoffer lag.

In India is sprake van een reeks gruwelijke misdaden tegen vrouwen. Het land heeft de reputatie een van de onveiligste landen voor vrouwen en meisjes te zijn, vanwege de vele verkrachtingen. Volgens de regering vindt er elk kwartier een verkrachting plaats in India. Dat stelden ze op basis van gegevens uit 2018.

„Er is nagenoeg geen bescherming voor vrouwen. Criminelen begaan openlijk misdaden”, klaagde Priyanka Gandhi Vadra, leidster van de Congrespartij op Twitter. Ook gaf ze aan dat ze de vader van het meisje sprak: „Hij zei dat hij alleen maar gerechtigheid wil voor zijn kind.” Ze roept op tot het aftreden van Yogi Adityanath, de chief minister van de deelstaat waarin het meisje woonde.

Vier mannen aangehouden

In september vielen meerdere mannen het 19-jarige meisje aan. Ze werd verkracht in een veld in de buurt van haar huis, zo’n 100 kilometer van New Delhi, meldden de autoriteiten. De politie heeft vier mannen aangehouden. Maandag werd het slachtoffers naar een ziekenhuis in New Delhi gebracht, waar ze uiteindelijk overleed.

Honderden demonstranten botsten gisteren voor het ziekenhuis waar de vrouw overleed met de politie en hielden het verkeer op. Dalits, die helemaal onderaan de ladder van het officieel verboden Indiase kastesysteem staan, klagen dat zij nog steeds gediscrimineerd worden. Activisten van het Bhim-leger, een partij die opkomt voor de rechten van kastelozen, riepen leuzen bij het mortuarium van het ziekenhuis waar het slachtoffer lag.

‘Kunnen dit niet meer pikken’

„We kunnen dit niet meer pikken”, zei Chandra Shekhar Aazad, de leider van het Bhim-leger, op Twitter. Ook riep hij alle dalits in India op om te demonstreren. Hij eiste dat de daders van de verkrachting worden opgehangen. Volgens de regionale autoriteiten van het district waar de verkrachting plaatsvond, zal het onderzoek snel beginnen.

Uttar Pradesh, waar het slachtoffer vandaan kwam, staat onder leiding van de hindoe-nationalistische partij van de Indiase premier Narendra Modi. Deze plek staat bekend als de onveiligste deelstaat voor vrouwen. In december kwam een 23-jarige kasteloze vrouw in Uttar Pradesh om nadat zij door een groep mannen in brand was gestoken. Dat gebeurde toen ze naar de rechtbank wilde gaan om een aanklacht wegens verkrachting in te dienen.

Lees ook: Rode Kruis aan overheid: vergeet meest kwetsbaren niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meisje (19) in India overleden na groepsverkrachting, Indiërs demonstreren
Sluiten