Redactie Metro
Redactie Metro Fit & gezond 30 sep 2020

Potentieel coronavaccin Moderna lijkt veilig en werkzaam bij ouderen

Er lijkt wat vaart te zitten in de ontwikkeling van een vaccin tegen corona. De resultaten van een eerste veiligheidsproef van de Amerikaanse farmaceut Moderna lijken namelijk veelbelovend. Oudere proefpersonen die het vaccin kregen toegediend, maakten ongeveer net zoveel antilichamen aan als jongvolwassenen. Er zijn bijwerkingen, maar volgens onderzoekers zijn die vergelijkbaar met de bijwerkingen van een griepprik.

De studie is gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift New England Journal of Medicine. Omdat het immuunsysteem van senioren vaak verzwakt is, is het belangrijk dat het vaccin ook bij hen aanslaat. Ouderen vallen binnen de kwetsbare groep.

Immuunreactie

Eerder werd al een eerste veiligheidsproef uitgevoerd, op proefpersonen tussen de 18 en 55 jaar. Bij deze proef zijn dus ook ouderen geïnjecteerd met het vaccin. Veertig volwassenen in de leeftijdsgroepen 56 tot 70 en ouder deden mee.

Ouderen die twee dosissen van 100 microgram kregen met 28 dagen ertussen, vertoonden een immuunreactie vergelijkbaar met die van jongvolwassenen. Moderna is al bezig een hogere dosering te testen in een fase 3-proef, de laatste fase voordat er goedkeuring wordt aangevraagd.

De bijwerkingen, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in het lichaam, rillingen en pijn op de injectieplek werden ervaren van mild tot matig. In minstens twee gevallen vertoonden proefpersonen ernstige bijwerkingen.

Lees ook: Meisje (19) in India overleden na groepsverkrachting, Indiërs demonstreren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Potentieel coronavaccin Moderna lijkt veilig en werkzaam bij ouderen
Sluiten