Metro
Metro Binnenland 30 sep 2020 / 08:30 uur

Rode Kruis aan overheid: vergeet meest kwetsbaren niet

Het Rode Kruis roept de overheid op niet de meest kwetsbare mensen uit het oog te verliezen wanneer ze besluiten maken over hulpverlening en de ontwikkeling van steunmaatregelen voor de tweede coronagolf.

Ze zijn bezorgd over de situatie van kwetsbare mensen in Nederland. Volgens de organisatie hebben steeds meer mensen hulp nodig door de crisis.

‘Niet iedereen recht op steun’

„Niet iedereen die zijn baan verliest of tijdelijk niet kan werken, heeft nu recht op overheidssteun. Een deel van hen, zoals seizoenarbeiders en schoonmakers die informeel werk doen, komt zonder inkomen al snel in ernstige omstandigheden terecht.” Informeel werk is werk dat niet staat geregistreerd bij de Belastingdienst.

Er zijn steeds meer mensen die niet genoeg te eten hebben en in sommige gevallen door de crisis hun huis of opvangplek kwijt zijn. Daarnaast lopen die mensen meer risico om slachtoffer te worden van mensenhandel of uitbuiting, meldt het Rode Kruis.

De hulporganisatie verwacht dat de groep mensen die in hun levensonderhoud worden bedreigd, steeds groter wordt. „Bovendien is deze groep niet altijd zichtbaar, wat de situatie nog verder bemoeilijkt”, zegt directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis.

Dak- en thuislozen

Ook voor dak- en thuislozen wordt de situatie steeds nijpender volgens het Rode Kruis. Zij kunnen bijvoorbeeld niet in zelfisolatie gaan bij klachten. „Het is belangrijk in de komende periode voldoende en veilige opvang voor hen te garanderen, mede gezien de capaciteitstekorten in de maatschappelijke opvang de afgelopen jaren.”

Voor mensen zonder geldige verblijfsdocumenten is de drempel om zich te laten testen op corona volgens de organisatie daarnaast hoog. Zo zijn arbeidsmigranten bijvoorbeeld bang hun baan en onderdak te verliezen als zij tijdelijk in quarantaine moeten. „Tegelijkertijd voldoen hun werkomstandigheden niet altijd aan de basismaatregelen.”

Grote impact

De teststraten moeten toegankelijker worden gemaakt, vindt het Rode Kruis. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld betere informatie te verschaffen in verschillende talen en mensen te vervoeren naar een teststraat.

Ook voor mensen met een beperkt sociaal netwerk, bestaande psychische problemen of afhankelijkheid van mantelzorg is de impact van de coronacrisis extra groot, geeft het Rode Kruis aan. De organisatie roept Nederlanders op extra te letten op de kwetsbaren in hun omgeving. „Deze groep gaat het in de wintermaanden die voor ons liggen alleen maar moeilijker krijgen”, zegt Van Schaik.

Lees ook: Eerste verkiezingsdebat VS ongekend hard: ‘Kan je eens je mond houden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rode Kruis aan overheid: vergeet meest kwetsbaren niet
Sluiten