Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 26 sep 2020 / 13:40 uur

‘Verdachte steekpartij Parijs bekent, cartoons profeet de reden’

De Pakistaanse hoofdverdachte van de steekpartij bij het voormalige kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs heeft een bekentenis afgelegd.

Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek aan het Franse persbureau AFP. Hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn daad die hij plaatst in de context van de herpublicatie van de cartoons van de profeet Mohammed, aldus een van de bronnen. Door de steekpartij raakten gisteren twee mensen zwaargewond.

Weer protesten na cartoons

Het voormalige kantoor van Charlie Hebdo was vijf jaar geleden doelwit van een radicaalislamitische aanslag waarbij twaalf mensen omkwamen. De politie doodde de twee daders later. Drie weken geleden begon het proces tegen hun vermeende handlangers. Charlie Hebdo publiceerde toen opnieuw de omstreden cartoons van de profeet Mohammed. Dat leidde ook nu weer tot protesten in islamitische landen, waaronder Pakistan.

Een foto van de situatie op straat na de steekpartij in Parijs
De situatie op straat na de steekpartij in Parijs. Foto: EPA / Ian Langsdon

Zes verdachten steekpartij Parijs nog vast

Er zitten zaterdag in totaal zeven mensen vast voor het steekincident. Vijf van hen werden gisteren opgepakt in de Parijse voorstad Pantin in een huis waar de Pakistaan zou wonen. Daarnaast werd een man die eerder een kamergenoot van hem was in het district Val-d’Oise ten noorden van Parijs aangehouden voor verhoor.

Eén opgepakte verdachte werd snel vrijgelaten. Deze man bleek volgens de bronnen een getuige te zijn die achter de hoofdverdachte aanrende.

De twee gewonden, werknemers van een journalistiek filmbedrijf, werden verwond met een groot mes, onder meer in hun gezicht. De 18-jarige die drie jaar geleden in Frankrijk arriveerde, zou eerder dit jaar al zijn opgepakt met een steekwapen. De autoriteiten gaan uit van een terroristische daad.

Lees ook: Recordaantal coronabesmettingen in vier staten VS, WHO vreest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Verdachte steekpartij Parijs bekent, cartoons profeet de reden’
Sluiten