Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 26 sep 2020
Leestijd: 9 minuten

Debuutalbum streamkoningin Tabitha is uit: ‘Laten we het óveral over hebben’

Tabitha heeft haar langverwachte debuutalbum de wereld in geslingerd. Metro schoof dus graag bij deze openhartige en opgewekte dame aan.

Er verscheen gisteren heel wat muziek in verschillende genres. Zo was daar een single van dj Tiësto, ‘een nieuwe’ van Tino Martin, een heruitgave van Sign O’ the Times van de ons ontvallen Prince en – jawel – ook album nummer 41 van Kinderen voor Kinderen. Metro zal er echter niet ver naast zitten als de meeste Nederlanders wachtten op het debuut van Tabitha, Hallo met mij, uitgebracht op haar eigen label Neof Music Group.

https://www.instagram.com/p/CFiQ8giJprN/

Eigenlijk heeft de 28-jarige Nederlandstalige popzangeres een heel album niet per se nodig. EP’s waren er wel, maar alles wat zij al dan niet in samenwerking uitbrengt laat streamingdiensten ontploffen. De streamkoningin kwam alleen vorig jaar al tot een aantal van 300 miljoen en werd daarmee de meest gestreamde Nederlandse artieste van 2019.

Tabitha naar Londen en LA

Toch is het album Hallo met mij eindelijk daar. Eindelijk, want Tabitha draait langere tijd mee en sleepte voor haar eerste singles als 15-jarige tiener zelfs al een contractje in de wacht. Op haar 21e besloot ze in Londen en Los Angeles te gaan werken met (en te leren van) buitenlandse producers, maar tijdens dat mooie avontuur besloot ze: Nederlands is mijn thuis en Nederlands mijn moedertaal. Toen begon vanaf 2017 het grote succes: van Is dit over met Ronnie Flex en eerder dit jaar Slapen met het licht aan met Nielson en veel, heel veel er tussenin. Met daarbij ook de absolute kraker Hij is van mij met Kris Kross Amsterdam en Maan natuurlijk, de grootste hit in Nederland in 2018 en 2019 (72 weken in de hitlijsten…). Nu gaat het met Hallo met mij echter alleen om Tabitha en dat wil ze als een nieuwe stap in haar carrière uitstralen.

Een foto van een hele grote foto van Tabitha op de gevel van De Melkweg
Daar hang je dan, boven de ingang van De Melkweg. Foto: Metro

Metro ontmoet haar in De Melkweg in Amsterdam, de concertzaal waar zij deze avond Hallo met mij voor het eerst helemaal live zal spelen. Voor veertig genodigden en tien fans die een kaartje van een Instagram-winactie wonnen. Ze hangt meer dan levensgroot boven de ingang van de bekende poptempel bij het Leidseplein („bizar, gekkigheid”). Vooraf even een blik in de grote zaal. Het is nog steeds surrealistisch, vijftig stoeltjes in zo’n grote zaal. Het publiek zal om Tabitha heen zitten, want midden in De Melkweg is een speciaal eenmalig podium gebouwd. In een klein maar schattig bovenbarretje, zegt ze ruim vijf uur voor het concert: „Ik sta het liefst tussen de mensen en dan het allerliefste ook niet eens op een podium.” Eigenlijk zouden er deze avond honderd mensen komen kijken, maar de nieuwe regels van Mark Rutte en Hugo de Jonge gooiden die plannen in de war. „Natuurlijk houden we ons daar netjes aan, het is niet anders. Maar ik houd wel van zo’n persoonlijk klein concert, van less is more.”

Beste Zangers

Ondertussen heeft Tabitha op televisie de afgelopen weken een heel nieuw publiek aangeboord en is zij nu ook ‘die van Beste Zangers’. Vooral vorige week leverde dat haar duizenden positieve reacties op, toen ze Ik Hou Van Mij met de geweldige tekst van Harrie Jekkers voor Miss Montreal vertolkte. „Ook daarvan gaan de streams gigantisch”, kijkt ze tevreden terug. „Nee, Harrie Jekkers kende ik niet, maar het nummer heb wel voorbij horen komen. De titel heb ik altijd onthouden, denk ik. In mijn muziek en ook op het album heb ik het vaak over zelfliefde en dat dat heel belangrijk is. Ik Hou Van Mij omschrijft dat ongelooflijk goed. Bij Beste Zangers heb ik gezegd dat ik dit per se voor Sanne Hans wilde doen. Wij hebben veel overeenkomsten en daarom brak niet alleen Sanne, maar ikzelf aan het einde van het liedje ook. Dat is waar ik voor sta: laten we er voor elkaar zijn, laten we elkaar steunen. Laten we niet doen alsof alles altijd maar leuk is. Gelukkig had niemand anders het liedje ook bedacht, geen enkel nummer dat ik wilde doen trouwens. Het was net of ik in een snoepwinkel was.”

Tabitha zit er in een cool zwart trainingspak zeer relaxed bij. Ondanks dat zij vanavond haar popalbum wereldkundig maakt: haar veertien songs, waaronder de gelijknamige single en ook het eerdergenoemde nummer met Nielson. Ondanks dat zij enkele uren later zelf het middelpunt van Beste Zangers is. Haar collega’s van het programma (Nick, Simon, Sanne Hans, Stef Bos, Wulf, Milow, Diggy Dex, Suzan en Freek) zijn op het moment van het gesprek allemaal onderweg naar De Melkweg. Samen zullen zij in het bioscoopzaaltje van het gebouw naar de aflevering kijken en vervolgens het optreden van Tabitha bijwonen. Beste Zangers met Tabitha in de hoofdrol trok donderdag 1,6 miljoen kijkers.

Ondanks dat allemaal is ze totaal relaxed dus. „Vandaag is een soort van ontlading van iets waar ik anderhalf jaar naartoe gewerkt heb. Ik heb nu eerder het gevoel van ‘het harde werk zit erop’. Ik heb iets gecreëerd en vanavond geef ik het weg, dat voelt geweldig.” Ze heeft er wel vertrouwen in dat het harde werken wordt beloond. „Ik denk dat er in ieder geval voor iedereen wel iets opstaat. De een kan zich met de muziek identificeren door de sound, een ander misschien wel door de tekst.”

Tabitha wil het juist lekker over alles hebben

Een opvallende mooie, als het om teksten gaat, is Als werken niet meer werkt. „Daar moet het juist over gaan in deze tijd”, vindt de zangers. „Er worden zoveel perfecte plaatjes geschetst. Over perfecte relaties, over het perfecte leven… dat is toch onzin? In deze tijd zijn drempels al hoog genoeg voor de jeugd, maar ook voor meiden van mijn leeftijd. Vrouwen denken dat ze een perfecte relatie moeten hebben omdat dat online overal zo wordt geprojecteerd. Het is belangrijk dat we ook praten over dat elk huisje zijn eigen kruisje heeft, over dingen die we meemaken die minder leuk zijn. En dat dat heel normaal is. Je hoeft je nergens voor te schamen of je ergens raar over te voelen. Laten we het juist óveral lekker over hebben.”

Tabitha is bij het schrijven van de songs in alle veertien gevallen zelf betrokken geweest. Sommige maakte ze helemaal allen, andere in samenwerking met. Op Hallo met mij staan slechts drie ‘featuring-nummers’, met Nielson, Paskal Jacobsen van Bløf en Willem de Bruin (The Opposites) en Glen Faria. De rest: Tabitha en zo moest het precies zijn. Veel greep Tabitha uit haar eigen leven, over kwetsbaar durven zijn en – zoals gezegd – van jezelf durven houden. Ze denkt dat veel vrouwen zich erin zullen herkennen en steun uit haar muziek zullen halen. Maar de mannen dan? „Ach, de zalen waar ik optreed bestaan voor 98 procent uit vrouwen. Van dochters, moeders tot oma’s. Hier en daar staat er dan een man en ik vraag ook altijd of dat uit vrije wil is, haha. Zonder gekheid: ik ben nu eenmaal een vrouw, maar misschien dat dit album wat meer mannen bereikt. Dat ze me leren kennen via hun vriendin, dochter of zus. Of door Beste Zangers natuurlijk. Het album kun je haast zien als een verlengstuk van mijn aflevering in het programma, waarin ik veel over mezelf vertelde. Hallo met mij is de 28-jarige vrouw die ik ben. Met het album kun je me na Beste Zangers nog beter leren kennen.”

Een portretfoto van Tabitha
Tabitha: Perfecte plaatjes zijn onzin.

De struggles in de liefde waarover ze zingt, liggen inmiddels ver achter Tabitha. Ze is al drie jaar dolgelukkig met vriend Mauron. „Ik zing ook over hem in Wanneer je naar me lacht. Dan kijk ik naar hem en denk ik: waarom hoúd jij zoveel van mij?? Dat vind ik soms zo gek. Drie jaar geleden bestond hij nog helemaal niet en nu wil ik de rest van mijn leven met hem delen.”

Tabitha als open boek

Die vrouw waarmee het nu zo goed gaat, heeft het lang niet altijd gemakkelijk gehad. Als 9-jarige verloor ze haar vader die al zes jaar ziek was. „Ik schreef daar ook over – het werkt therapeutisch – en ben wel een open boek geweest, maar de gemakkelijkste schoolganger was ik bijvoorbeeld niet.” Op haar album zingt Tabitha in een van de songs ‘vroeger was ik niet de populairste ster van de school’. „Dat ging nog over de basisschool, toen ik in het dorp Rijnsburg woonde. Populair was ik er als een van de weinige getinte kinderen op de school niet. Dan ben je al snel ‘zwarte piet’. Het leverde wél een liedje voor Hallo met mij op. Het was meer dat ik op de middelbare school niet gemakkelijk was. Daar werd ik vanaf gestuurd.”

Een foto van het optreden in De Melkweg
Tabitha tijdens haar concert voor vijftig bezoekers in De Melkweg.

Opeens een ‘superstudent’

Op de Popacademie Rotterdam vertoefde zij twee jaar. Als de verslaggever denkt dat zij er als niet zo gemakkelijke studente de brui aan gaf, krijgt hij een figuurlijke rechtse directe. „Nee, die vier jaar heb ik juist in twee jaar afgerond, haha. Toen ik op de opleiding kwam had ik al een platendeal. Hoe je met contracten omgaat en dergelijke, leer je daar ook allemaal. Maar daardoor kon ik veel overslaan en snel afronden. Omdat ik tot de eerste lichting behoorde (onder meer met Ronnie Flex, red.) was ik zelfs de allereerste die aan de Popacademie afstudeerde. Het meisje dat van school afgetrapt was, werd opeens de meid die een hele studie in de helft van de tijd deed.”

Een foto van Tabitha, zingend in De Melkweg
Het optreden van Tabitha van donderdagavond.

Mooie liedjes geven

Terug naar het feit dat Tabitha een heel album na alle successen eigenlijk niet per se nodig had. Toch vindt ze het juist mooi dat Hallo met mij er nu is. „Ik wilde mijn publiek mooie liedjes geven, liedjes waaruit de fans kracht kunnen halen. Dat is voor mij echt het allerbelangrijkste, daar doe ik dit allemaal voor. Ik hoop dat ik er heel veel mooie mensen mee mag bereiken.”

Gaat ze janken vanavond? „Nou… dat weet ik niet… zal ik janken?” Dan wordt duidelijk dat de verslaggever Beste Zangers bedoelt. „Ooooh hahahaha. Natúúrlijk wordt dat janken. Maar op het podium misschien ook wel. Dan van ontlading.”

Tabitha live

De eerstvolgende concerten van Tabitha staan – voor zover de coronamaatregelen het toelaten – gepland op 10 oktober in Tivoli Utrecht (2 concerten, uitverkocht) en op 7 november in 013 Tilburg (ook een middag- en een avondshow). Voor komende zomer is zij al vastgelegd voor het festival Concert at Sea.

Met haar zus Gwen heeft Tabitha een stichting Mooi Zoals Je Bent. Deze stichting wil jongeren leren om op een andere manier naar zichzelf te kijken, hun kwaliteiten te ontdekken en daardoor succesvoller de toekomst tegemoet zien.

Lees ook: André Hazes over zijn nieuwe album Thuis: ‘Een soort kutfilm die goed afloopt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.