Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Eten & drinken 26 sep 2020 / 14:20 uur

Voedselverspilling: per gezin voor 570 euro aan eten per jaar in de vuilnisbak

Elk jaar verspillen consumenten in Nederland zo’n 592 duizend ton eetbaar voedsel (570 euro voedselverspilling per huishouden per jaar).

Dat heeft HelloFresh berekend op weg naar de Internationale dag tegen Voedselverspilling, die dinsdag wordt gehouden. De leverancier van maaltijdboxen meldt: „Naast dat voedselverspilling bijdraagt aan CO2-uitstoot, gaat bijna een kwart (24 procent) van al het water dat gebruikt wordt voor de landbouw hierdoor verloren. Ook is voedselverspilling slecht voor je portemonnee.”

Voedselverspilling weggegooid geld

Weggegooid eten is letterlijk weggegooid geld: we gooien per huishouden jaarlijks zo’n 570 euro aan eten weg. Door vijf kleine aanpassingen aan te brengen in je dagelijkse gewoontes ga je voedselverspilling tegen én help je je portemonnee een handje. HelloFresh zet vijf tips op een rij.

1 Je kliekjes vergeten

Het lijkt zo handig: meer eten koken zodat je de kliekjes kan bewaren voor later. Uit het onderzoek blijkt dat dit juist leidt tot meer voedselverspilling. Veel mensen vergeten namelijk deze kliekjes, waardoor ze uiteindelijk alsnog weggegooid moeten worden. Dus let op de grootte van de porties die je kookt en kook voor het aantal personen dat mee eet. Als je toch graag vooruit wil koken, zet dan een reminder in je agenda of vries het in.

2 Te veel overhouden van elk ingrediënt

Ook blijkt dat van al het eten dat huishoudens overhouden, een extra maaltijd per week kan worden gemaakt. Veel recepten vragen om een deel van een pak of een maar een deel van de groente, zoals bijvoorbeeld twee eetlepels creme fraiche of een halve paprika. Gooi die paprika niet weg, maar gebruik hem in een volgende maaltijd, bijvoorbeeld voor de lunch.

Een foto van resten eten die zorgen voor de grote voedselverspilling die we met z'n allen hebben

3 Onnodig eten weggooien dat ‘over de datum is’

Met de volgende tip gooi je nooit meer onnodig eten weg. De ‘Te Gebruiken Tot’-datum geeft de voedselveiligheid aan en is belangrijk om aan te houden. De ‘Ten minste Houdbaar Tot’-datum is meer als richtlijn dan een veiligheidsregel. Bedenk goed bij deze producten of het eten nog vers genoeg is om te eten. Na deze datum kan de kwaliteit of smaak van de producten achteruit gaan, maar niet de voedselveiligheid. Kijk, ruik en proef om te beoordelen of het voedsel nog te gebruiken is.

4 Uiterlijke eisen stellen aan fruit en groente

Wist je dat een derde van al het fruit en groente de supermarkt niet haalt vanwege hun kleur, grootte of vorm? De hoge standaarden van supermarkten zorgen ervoor dat er vaak wordt gedacht dat anders uitziende groente of fruit niet veilig zijn om te eten. Maar gekneusd fruit heeft nog steeds voedingswaarde en kan nog prima gegeten worden. Kies eens wat vaker voor onvolmaakte groente of fruit. Van een aardappel met een vreemde vorm merk je niks in een soep of puree.

5 Niet weten wat je kunt eten

Veel mensen zijn voorzichtig met wat ze wel en niet eten en gooien vaak (delen van) groenten en fruit weg uit angst dat ze niet eetbaar zijn. Om voedsel optimaal te gebruiken is het belangrijk om de feiten op een rijtje te hebben. Wist je bijvoorbeeld dat je  groentebouillon eens kunt vervangen voor uienschillen; perfect om soepen en curries op smaak te brengen.

Samen tegen voedselverspilling

Jaarlijks vinden in september de verspillingsvrije week en de dag tegen voedselverspilling plaats. De verspillingsvrije week is een initiatief van de Samen Tegen Voedselverspilling. De stichting probeert de consument op een laagdrempelige manier te stimuleren om minder eten weg te gooien, met als doel om in 2030 voedselverspilling met 50 procent te verlagen.

Lees ook Metro’s recept van vandaag: Hartige galette met tomaten, ricotta en oregano

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Voedselverspilling: per gezin voor 570 euro aan eten per jaar in de vuilnisbak
Sluiten