Metro
Metro Buitenland 26 sep 2020 / 14:55 uur

Meer dan 100 walvissen gered na massale stranding in Australië

Van de 270 walvissen die op het Australische eiland Tasmanië waren gestrand, hebben reddingswerkers tot vandaag 108 dieren kunnen bevrijden. De zeezoogdieren werden gered en naar diepere wateren gebracht. Volgens de reddingswerkers werden er in de baai geen levende walvissen meer gezien.

Het totaal aantal grienden dat het niet overleefde, wordt geschat op 350. De kadavers worden verplaatst naar dieper water met behulp van boten, maar dat kan enkele dagen duren.

Een derde al overleden

Maandag werden ongeveer 270 walvissen ontdekt op drie locaties in Macquarie Harbor. Een derde was al dood voordat reddingspogingen konden beginnen. Nog eens 200 dode walvissen werden woensdagochtend ongeveer 7 tot 10 kilometer verderop gezien.

De dieren bevonden zich in ondiep water en konden daarom niet wegzwemmen. De ochtend nadat de dieren waren ontdekt, begon de reddingsactie, in alle vroegte. Het was lastig in te schatten hoeveel dieren er overleden waren, omdat de grienden op meerdere plekken aanspoelden.

„Het grootste gedeelte is gestrand op een zandbank, op zo’n 100 meter van de kust. Een paar honderd meter verderop ligt ook een deel van de groep”, zei Nic Deka, regionale manager Park en Wildlife Service tegen de Australische ABC.

Ook massale aanspoeling in 1996

In 1996 vond er ook al zo’n massale aanspoeling van grienden plaats, toen in West-Australië. De aanspoeling van afgelopen maandag overtreft die, in 1996 spoelden er namelijk 320 grienden aan. Nu waren het in totaal 470 walvissen.

De oorzaak van massale strandingen is vaak onbekend, maar experts suggereren dat de walvissen mogelijk naar de kust zijn getrokken op zoek naar voeding. Het kan ook een navigatiefout zijn geweest: grienden maken gebruik van echolocatie, ze zien de wereld door geluiden te maken en te luisteren naar het geluid dat weer terugkomt.

Lees ook: ‘Verdachte steekpartij Parijs bekent, cartoons profeet de reden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meer dan 100 walvissen gered na massale stranding in Australië
Sluiten