Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Buitenland 21 sep 2020 / 10:38 uur

Reddingsoperatie voor honderden gestrande walvissen bij Tasmanië

Een groep van 270 walvissen is gestrand op een zandbak voor de kust van het eiland Tasmanië, ten zuiden van Australië. Er wordt een reddingsoperatie opgezet voor de dieren, meldt het Australische ABC.

De meeste dieren bevinden zich in ondiep water, waardoor ze niet weg kunnen zwemmen. Volgens ooggetuigen zijn zo’n 25 dieren al overleden. Het zou mogelijk om grienden gaan, maar dat is nog niet bevestigd.

Reddingsoperatie

De reddingsoperatie gaat dinsdagmorgen in alle vroegte beginnen, zegt Nic Deka, regionale manager Park en Wildlife Service, tegen ABC. Hoeveel walvissen zijn overleden is volgens hem moeilijk in te schatten, omdat de dieren op meerdere plekken gestrand zijn. „Het gaat om twee of drie plekken in totaal.”

„Het grootste gedeelte is gestrand op een zandbank, op zo’n 100 meter van de kust. Een paar honderd meter verderop ligt ook een deel van de groep.” Volgens Deka wordt er groot uitgerukt om de dieren te helpen, hoewel het volgens hem wel onduidelijk is hoeveel mensen er precies nodig zijn. „Wanneer we morgen een poging wagen, zal het tij in ons voordeel werken. Maar het tij komt en gaat, dus we proberen het beste van de situatie te maken”, vertelt hij. Teams met specialisten en de juiste hulpmiddelen zijn onderweg naar het bewuste strand.

Navigatiefout

Volgens Deka is het niet de eerste keer dat het zo misgaat. Twintig jaar geleden was er net zo’n incident. Volgens DPIPWE’s Marine Conservation Program is Tasmanië de enige Australische staat waar zulke enorme strandingen van walvissen en dolfijnen voorkomen.

Hoe de dieren gestrand zijn, is niet bekend. Mogelijk was het een navigatiefout. Grienden maken gebruik van echolocatie, ze zien de wereld door geluiden te maken en te luisteren naar het geluid dat weer terugkomt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Reddingsoperatie voor honderden gestrande walvissen bij Tasmanië
Sluiten