Metro
Metro Nieuws 26 sep 2020 / 16:01 uur

Minderjarige koopt gemakkelijk machete, kruisboog of zwaard

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat minderjarige jongeren in Nederland gemakkelijk aan gevaarlijke wapens zoals machetes, zwaarden en kruisbogen kunnen komen. Dumpshops overtreden de wet door deze wapens aan ze ter verkopen.

Winkels horen naar legitimatie te vragen wanneer iemand zo’n wapen wil aanschaffen, maar dit gebeurde maar in slechts één geval. De 17-jarige kreeg daarna het wapen alsnog mee. In de overige dumpshops werd helemaal niet om legitimatie gevraagd.

Machetes

Bij acht dumpshops werd getest of het personeel zich wel aan de wet hield. Twee 17-jarigen en een 16-jarige kwamen erachter dat dat niet in alle winkels het geval is. Bij drie dumpshops kregen de minderjarige mystery shoppers machetes mee. Dat zijn grote messen waarmee je bosjes kunt kappen, maar ze worden ook als wapens gebruikt.

De jongeren kregen bij twee andere winkels zwaarden mee, weer een andere dumpshop verkocht kruisbogen aan de minderjarigen.

Wapens thuisbezorgd

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren niet eens fysiek naar een winkel hoeven te gaan om zware wapens aan te schaffen. Ook online konden ze makkelijk aan een kruisboog, zwaard en machete komen. De producten werden na enkele dagen thuisbezorgd, zonder dat er om een identiteitsbewijs werd gevraagd.

Wapens als een kruisboog, zwaard of machete vallen in categorie 4 van de Wet Wapens en Munitie en mogen niet verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar.

Steekincidenten

Dat jongeren zo makkelijk wapens meekrijgen is opvallend, omdat het aantal steekincidenten onder minderjarigen toenemen. Bij een deel van die incidenten gebruiken jongeren machetes.

In de Tweede Kamer bestaan er zorgen over het toenemende aantal steekincidenten onder jongeren, bijvoorbeeld bij Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA). Zij vindt dat de wapenwet nog eens goed bekeken en wellicht aangescherpt moet worden. „Maak sommige dingen vergunningsplichtig en zet ook een leeftijdsgrens van 18 jaar op keukenmessen. Het is namelijk kwalijk dat jongeren zo makkelijk aan wapens kunnen komen. Er moet beter op gehandhaafd worden. Kinderen horen geen messen op zak te hebben”, vertelt Kuiken aan Kassa.

Lees ook: Meer dan 100 walvissen gered na massale stranding in Australië

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minderjarige koopt gemakkelijk machete, kruisboog of zwaard
Sluiten