Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 sep 2020

Grote reddingsactie walvissen, nog meer dieren gestrand

Op het Australische eiland Tasmanië proberen reddingswerkers in ijskoud water honderden gestrande walvissen te redden. Reddingswerkers zeggen dat 380 van de circa 470 walvissen zijn gestorven.

Sinds maandag proberen reddingwerkers de dieren uit hun benarde positie te halen. De walvissen liggen voor de kust van Strahan, een klein stadje in Tasmanië. Sommige dieren strandden op twee zandbanken voor de kust, andere liggen op het strand zelf.

Aanvankelijk dachten de reddingwerkers dat ging om een groep van ongeveer 270 walvissen. Maar toen ze later op verkenning gingen, ontdekten ze nog een grote groep gestrande dieren. Het is voor zover bekend de eerste keer in de Tasmaanse geschiedenis dat zoveel walvissen vast kwamen te zitten.

Uitdaging

Volgens bioloog Kris Carlyon is de reddingsoperatie een enorme uitdaging. Het kan dagen duren voor de walvissen zijn gered, maar het is nog maar de vraag of ze zo lang kunnen overleven. Gelukkig zit het weer wel mee: de vochtige, koude lucht is gezien de huidige omstandigheden „ideaal” om de walvissen nog een paar dagen in leven te houden, zegt Carlyon.

Grote reddingsactie gestrande walvissen loopt voor veel van hen slecht af
Van de 470 walvissen die waren gestrand voor de kust van het Australische eiland Tasmanië zijn er zeker 380 niet meer in leven. Foto: ANP.

Door factoren zoals een onvoorspelbaar, oprukkend getij en aanvalslustige haaien die aangetrokken worden door de onrustige walvissen, valt het niet mee voor de 60 reddingwerkers. De tijd tikt, en daarom worden eerst de walvissen gered die het meeste kans op slagen hebben. De eerste strategie is daarbij om de dieren zachtjes weer te laten drijven.

Nieuwsgierige walvis

Hoe het kan dat de walvissen daar massaal zijn gestrand, is niet helemaal duidelijk. Volgens bioloog Carlyon zijn er op soortgelijke locaties ook al een paar keer walvissen massaal gestrand. Een verklaring is dat de dieren bij het voeden te dicht bij de kust zijn gekomen en zo zijn vastgelopen op het zand. Een andere mogelijkheid is dat de groep mee zwom op het avontuurtje van één nieuwsgierige walvis, met alle gevolgen van dien. Walvissen hebben namelijk zeer sterke familiebanden: wanneer één lid van de kudde strandt, kunnen anderen zelf ook in een benarde situatie terechtkomen.

Het lukte de tientallen medewerkers om zo’n 50 dieren te redden. Dat is zwaar werk waarbij de reddingswerkers tot hun middel in ijskoud water staan. Ze proberen dan zeilen om de grote dieren heen te krijgen, zodat zij met behulp van een schip naar dieper water worden gesleept. Zo’n 30 andere dieren zitten nog vast en vechten voor hun leven.

Lees ook: Reddingsoperatie voor honderden gestrande walvissen bij Tasmanië

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grote reddingsactie walvissen, nog meer dieren gestrand
Sluiten