Metro
Metro Buitenland 17 sep 2020 / 08:51 uur

Helft coronavaccins gereserveerd door rijke landen

De helft van de coronavaccins heeft al een nieuwe bestemming gevonden. Hoewel het vaccin nog niet is goedgekeurd, is 51 procent van de inentingen al door rijke landen gereserveerd.

Rijke landen waar in totaal 13 procent van de wereldbevolking woont, hebben volgens Oxfam al de helft van de coronavaccins opgekocht voor ze zijn gemaakt. De mensenrechtenorganisatie waarschuwt dat hierdoor zeker twee derde van de wereldbevolking pas in 2022 toegang krijgt tot een vaccin.

Arme landen vissen achter het net

Doordat rijke landen 51 procent van de vaccins opkopen, vissen veel armere landen achter het net, stelt Oxfam. „Zelfs in het enorm onwaarschijnlijke geval dat alle vijf veelbelovende vaccins een succes worden, dan nog zit een groot deel van de wereld tot 2022 zonder vaccin.”

Oxfam waarschuwt dat het vaccin niet goed verdeeld wordt op de dag dat de ministers van Financiën van de G20-landen samenkomen voor overleg over het coronavirus. De mensenrechtenorganisatie roept landen en grote farmaceutische bedrijven op om het vaccin gratis beschikbaar te maken voor iedereen.

Gratis coronavaccins

De prijzen die nu worden genoemd voor een inenting, vanaf 10 euro tot ongeveer 33 euro, zouden er volgens Oxfam voor zorgen dat arme mensen zich niet kunnen laten inenten. „Een gratis vaccin is alleen mogelijk als de grote farmaceuten toestaan dat vaccins wereldwijd op grote schaal worden gemaakt en als ze hun kennis delen”, aldus Oxfam in een verklaring.

Opstartproblemen

Over de hele wereld zijn wetenschappers bezig een vaccin te ontwikkelen om het coronavirus in te kapselen. Een onderzoek aan de Universiteit van Oxford stuitte op wat problemen toen er bij een proefpersoon bijwerkingen optraden.

Dat betekent overigens niet dat de boel stopgezet wordt, er werd slechts een pauze genomen om alles grondig te onderzoeken. „Ongeveer 30.000 mensen hebben het middel toegediend gekregen, bij één van hen is nu een mogelijke bijwerking geconstateerd. Nu zullen ze intensief kijken of dit gerelateerd is aan het vaccin”, zei Teun van Gelder, hoogleraar geneesmiddelontdekking en -ontwikkeling bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De Amerikaanse president Donald Trump is nog optimistischer. Volgens hem hebben we binnen een week of drie, vier een vaccin. Dat zou al voor de presidentsverkiezingen op 3 november zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Helft coronavaccins gereserveerd door rijke landen
Sluiten