Metro
Metro Binnenland 9 sep 2020 / 17:24 uur

‘Pauze in onderzoek is niet einde verhaal voor coronavaccin’

Farmaceut AstraZeneca heeft het onderzoek naar een mogelijk coronavaccin op een laag pitje gezet nadat een testpersoon te maken kreeg met bijwerkingen. Dat wil echter niet betekenen dat dat het einde van het project is, zegt Teun van Gelder. Hij is hoogleraar geneesmiddelontdekking en -ontwikkeling bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

„Dit lijkt me niet einde verhaal. Ongeveer 30.000 mensen hebben het middel toegediend gekregen, bij één van hen is nu een mogelijke bijwerking geconstateerd. Nu zullen ze intensief kijken of dit gerelateerd is aan het vaccin”, zegt Van Gelder.

Of de proefpersoon ziek is geworden door het potentiële vaccin of iets anders, is nog niet helemaal zeker. The New York Times schrijft dat de persoon last kreeg van myelitis transversa, een ontsteking aan het ruggenmerg. Van Gelder: „Er zijn zeker andere manieren waarop je zoiets zou kunnen krijgen. Het kan toeval zijn, dat de diagnose nu naar boven komt en dat het niets met het vaccin te maken heeft. Als je 30.000 mensen onderzoekt, zullen zich altijd ziektes voordoen die normaal gesproken ook kunnen gebeuren. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook griep of een hartinfarct krijgen. Het is wel belangrijk om uit te zoeken of het iets met de toediening van het vaccin te maken heeft.”

Geen nieuwe proeven met mensen

AstraZeneca dient het mogelijke vaccin voorlopig niet toe aan nieuwe proefpersonen. Maar het onderzoek ligt niet compleet stil, onderzoekers blijven de andere proefpersonen – die het middel al gekregen hebben – volgen. De pauze betekent volgens Van Gelder wel een vertraging van enkele weken.

Van Gelder is bang dat het nieuws mensen banger maakt voor een vaccin. „Iedereen zit met smart op een coronavaccin te wachten, en dit vaccin lijkt veelbelovend te zijn. Het zou verkeerd zijn om je nu af te vragen of zo’n vaccin wel veilig is. Ik denk eerder dat je moet concluderen dat de bewaking van de veiligheid in dit onderzoek heel goed is. Maar ik vrees dat veel mensen zullen denken: zie je wel, er is iets met het vaccin, we moeten terughoudend zijn. En dat is niet terecht. Vaccinaties zijn een groot goed.”

Op deze foto zijn testbuisjes te zien, gelabeld als 'COVID 19 vaccine'

Meerdere vaccins en geneesmiddelen

Meerdere bedrijven over de hele wereld werken aan vaccins en geneesmiddelen tegen het coronavirus. AstraZeneca is daarvan het verst. Zijn middel AZD1222 zit in de laatste fase van onderzoek, de volgende stap is goedkeuring van toezichthouders om het op de markt te brengen.

De belangen bij het ontwikkelen van zo’n vaccin zijn groot. Stel dat AstraZeneca nu helemaal zou moeten stoppen met de ontwikkeling van AZD1222, is het volgens Van Gelder „niet overdreven om te zeggen dat dat leidt tot honderden miljoenen euro’s schade. Een nieuw middel op de markt brengen kost 500 miljoen tot 3 miljard. In dit geval is het nog eens anders, omdat AstraZeneca alvast de productie heeft opgestart, zodat straks grote hoeveelheden van het vaccin op de plank liggen en het meteen de markt op kan. Als het middel dan in de laatste fase toch nog sneuvelt, loopt het kapitaalverlies nog verder op.”

Ziekenhuizen: ‘Vaccin niet verplicht’

Wanneer dat coronavirus dan uiteindelijk op de markt komt, en dat bewezen effectief en veilig is, zullen ziekenhuizen hun personeel „dringend oproepen” daar gebruik van te maken. De ziekenhuizen gaan hun personeel niet verplichten tot vaccinatie. „Je kunt mensen helemaal niet dwingen, dat mag niet van de wet”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Belangrijk vinden de ziekenhuizen het wel dat hun medewerkers zich laten inenten als dat over een tijdje mogelijk is. „Onze boodschap is: laat je vaccineren als er een goed vaccin is, want je kunt je collega’s en andere patiënten besmetten.”

Lees ook: Deense man bekent na drie jaar bizarre moord op journaliste Kim Wall

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Pauze in onderzoek is niet einde verhaal voor coronavaccin’
Sluiten