Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 16 sep 2020 / 08:43 uur

Trump: coronavaccin mogelijk binnen drie of vier weken klaar

Een vaccin voor het coronavirus is mogelijk al binnen drie of vier weken klaar, heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Dat zou voor de presidentsverkiezingen van 3 november zijn.

Trump deed de uitspraak in een bijeenkomst met burgers in Philadelphia die was georganiseerd door nieuwszender ABC News. De president zei daarbij dat een eventueel vaccin snel klaar zou zijn voor distributie.

Trump: ‘Heel dichtbij’

„We zijn heel dichtbij een vaccin”, zei Trump. „Als je de waarheid wil weten: de vorige regering zou misschien jaren nodig hebben gehad om met een vaccin te komen vanwege de FDA (Food and Drug Administration, red.) en alle goedkeuringen. En wij zijn weken verwijderd van het vaccin. Weet je, het kunnen drie weken zijn, vier weken.”

Trump neemt de medicijnwaakhond FDA de laatste tijd vaker onder vuur. Hij wil dat de FDA versneld een vaccin en een medicijn tegen het coronavirus goedkeurt. Binnen de FDA en de medische gemeenschap is bezorgdheid dat een dergelijke versnelde goedkeuring ten koste gaat van de effectiviteit en de veiligheid van de uiteindelijke vaccins of medicijnen. Volgens Trump willen zijn critici niet dat er een middel tegen corona komt voor de presidentsverkiezingen in november en is er een samenzwering tegen hem.

Donald Trump wil voor debat dopingtest laten afnemen bij Biden
Het eerste debat tussen Donald Trump en Joe Biden (r) staat gepland voor 29 september. Daarna wordt er, zoals het er nu naar uitziet, gedebatteerd 15 en 22 oktober. Foto: AFP

‘Herd mentality’

Zelf ligt de president recentelijk onder vuur nadat uit geluidsopnames door de vermaarde journalist Bob Woodward bleek dat Trump al vroegtijdig wist hoe gevaarlijk het nieuwe coronavirus is, maar dat opzettelijk bagatelliseerde.

Toen een vrouw Trump daar tijdens de bijeenkomst in Philadelphia mee confronteerde, ontkende de president dat hij de ernst van het coronavirus heeft gebagatelliseerd en beweerde hij dat hij het tegenovergestelde had gedaan. Trump versprak zich door te beweren dat het coronavirus zal verdwijnen als gevolg van ‘herd mentality’ (kuddementaliteit), waar hij allicht ‘herd immunity’ (groepsimmuniteit) bedoelde.

De Verenigde Staten zijn van alle landen het zwaarst getroffen door het virus. Volgens de gegevens van Johns Hopkins University is het coronavirus in de VS bij bijna 6,6 miljoen personen vastgesteld. Meer dan 195.000 mensen zijn overleden, ruim een vijfde van het wereldwijde dodental.

Lees ook: Trump eist ontslag journalist Fox die uitspraken over soldaten bevestigde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Trump: coronavaccin mogelijk binnen drie of vier weken klaar
Sluiten