Metro
Metro Buitenland 15 jun 2020 / 08:59 uur

Mogelijk ook buiten Europa, maar in elk geval niét ‘onbekommerd reizen’

Reizen naar een aantal landen buiten Europa wordt misschien toch nog mogelijk deze zomer. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds vandaag is het negatief reisadvies voor zestien landen in Europa opgeheven.

„De verwachting is dat deze zomer de richtlijnen ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Dit zal zoveel mogelijk in samenspraak gebeuren met andere EU-landen”, laat het ministerie weten. Reizen buiten Europa wordt momenteel nog wel afgeraden.

Niet zonder zorgen reizen

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers dat onbekommerd reizen er deze zomer even niet in zit. „Vakantie vieren in het buitenland, het kan weer. Maar het wordt niet zo zorgeloos als voor de coronacrisis, want er blijven risico’s bestaan.”

De bewindsman ging vanmorgen op Schiphol in gesprek met reizigers. Hij zal daarbij vooral een goede voorbereiding benadrukken. Ook ontvangt hij op de luchthaven de Franse staatssecretaris Amélie De Montchalin van Europese Zaken.

Lees hier hoe winkeliers op Schiphol staan te popelen om weer écht te beginnen!

Vakantiereizen naar België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland zijn weer mogelijk. Dat geldt ook voor het Caribische deel van het koninkrijk.

Meer landen

Er gaan meer landen open dan premier Mark Rutte begin deze maand voorspelde. Hij ging ervan uit dat voor twaalf landen reizen weer mogelijk zou worden vanaf 15 juni. Buitenlandse Zaken kwam op 17 maart met het uitzonderlijke advies niet meer op vakantie te gaan naar het buitenland.

De verwachting is dat het negatieve reisadvies in verband met het coronavirus in de komende drie weken ook voor bijna alle andere landen van de EU en Schengenzone verdwijnt. Spaanse media meldden gisteren dat vakantiegangers vanaf 21 juni weer welkom zijn, eerder dus dan de 1 juli die het land eerst aanhield. 10.900 Duitse vakantiegangers zijn sinds vandaag al welkom op de Balearen. 

Vakantiereizen naar Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken blijven naar verwachting deze hele zomer afgeraden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mogelijk ook buiten Europa, maar in elk geval niét ‘onbekommerd reizen’
Sluiten