Metro
Metro Buitenland 3 jun 2020 / 09:05 uur

Demonstranten én Spider-Man negeren avondklok New York

Avondklok of niet: demonstraties tegen politiegeweld gaan door. In New York werd de avondklok wederom genegeerd.

Je kunt het je bijna niet voorstellen: niet naar buiten kunnen van acht uur ’s avonds tot vijf uur ’s nachts. En toch geldt deze avondklok in New York, al luistert lang niet iedereen er naar. Ook Spider-Man niet.

Avondklok getrotseerd

Duizenden demonstranten in de stad New York hebben dinsdag voor de tweede avond op rij de avondklok getrotseerd. Lange tijd verliepen de protesten in de Amerikaanse stad vreedzaam, maar toch kwam het tot enkele opstootjes. Ook in andere steden, waaronder Washington en Los Angeles, waren demonstraties tegen politiegeweld.

In de New Yorkse wijk Brooklyn riepen demonstranten leuzen als „geen gerechtigheid, geen vrede.” Op andere plekken in de stad hielden mensen borden omhoog met de tekst ‘Black Lives Matter’. Even was er een gespannen situatie bij de Manhattan Bridgehad, maar uiteindelijk stond de politie de actievoerders toe hun weg te vervolgen.

De politie maakte bekend dat er op een plek in het centrum van Brooklyn werd geplunderd en dat er een schietincident elders in dezelfde wijk was. Daarbij zou een agent „iemand met een vuurwapen” hebben neergeschoten.

Toch was er ook ruimte voor een humoristische noot, in de vorm van Spiderman, die met zijn superkrachten zijn proteststeen bij kwam dragen.

Nog de hele week de avondklok

Burgemeester Bill de Blasio van New York maakte eerder op dinsdag bekend dat de avondklok de hele week nog van kracht is en geldt van 20.00 uur ’s avonds tot de volgende morgen 05.00 uur.

President Donald Trump tweette dat de politie in New York zijn werk niet kan doen en extra hulp nodig heeft. De Blasio en de gouverneur van New York, Andrew Cuomo „moeten de rellen nu de kop indrukken”, zei Trump.

Plunderingen

New York ging al vijf avonden en nachten gebukt onder plunderingen en brandstichtingen op grote schaal. Er zijn in New York maandagavond en de daaropvolgende nacht zeker zevenhonderd arrestaties verricht. De landelijke protesten zijn vorige week begonnen nadat een politieagent uit Minneapolis minutenlang met zijn knie op de nek van de zwarte arrestant George Floyd had gedrukt. Floyd overleed kort daarna. De agent is ontslagen en wordt verdacht van doodslag.

In Floyds geboorteplaats Houston kwamen duizenden bijeen voor een mars die werd georganiseerd door zijn vrienden en familie.

Ook in Nederland wordt gedemonstreerd tegen het racistische politiegeweld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Demonstranten én Spider-Man negeren avondklok New York
Sluiten