Metro
Metro Binnenland 3 jun 2020 / 08:35 uur

Niet knuffelen hakt erin: zomereenzaamheid onder ouderen

Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat ruim een derde van de senioren verwacht dat ze meer negatieve gevoelens krijgen, zoals eenzaamheid en somberheid, dan in voorgaande zomers.

De zomer komt eraan. Goed nieuws voor de zonaanbidders en horecaliefhebbers die de stranden en terrassen nu weer onveilig kunnen maken. Bij wijze van spreken dan. Maar voor veel ouderen wordt het hard werken: ook in de zomer gaat het coronavirus sociale slachtoffers onder ouderen maken.

Zomerdepressie

Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat maar liefst een derde (35 procent) van de senioren verwacht dat ze meer negatieve gevoelens krijgen, zoals eenzaamheid en somberheid, dan in voorgaande zomers. Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: „Het lijkt erop dat de coronacrisis extra eenzaamheidsslachtoffers onder senioren gaat maken. Want dit percentage is aanzienlijk hoger dan de twintig procent die aangeeft altijd last van zomereenzaamheid te hebben. Het vooruitzicht om niet op vakantie te kunnen gaan of nog langer de kleinkinderen niet te kunnen knuffelen, hakt erin.”

Sociale contacten minder

Om ouderen te beschermen tegen het coronavirus, zijn heel wat sociale contacten op een lager pitje gezet. Een derde geeft aan minder contact te hebben met familie, vrienden en kennissen. Negen procent heeft zelfs nog nauwelijks contact. Het meest gemist (50 procent) wordt contact met familie en kennissen. Gevolgd door het bezoeken van kerkdiensten (12 procent) en het maken van culturele uitstapjes (10 procent).

Senioren hebben ook ideeën over wat zou helpen om de gevoelens van eenzaamheid en somberheid tegen te gaan. Zo vindt 72 procent van de ouderen zo veel mogelijk zelf boodschappen blijven doen en een ommetje maken het meest helpen; meer gebruik maken van digitale mogelijkheden (40 procent); erover praten met anderen, bijvoorbeeld via de telefoon (33 procent).

Actief

Al langere tijd agendeert KBO-PCOB zomereenzaamheid. „Al jaren vragen we aandacht voor eenzaamheid, en leggen de focus op verbinding en ontmoeting. Om die eenzaamheid te keren, is het heel belangrijk dat ouderen zelf actief kunnen zijn. Daarmee versterk je je sociale netwerk. Corona maakt dit een stuk lastiger, maar het is belangrijk dat dit weer mogelijk wordt.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niet knuffelen hakt erin: zomereenzaamheid onder ouderen
Sluiten