Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 28 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze maatregelen wil de VVD nemen tegen fatbikes

De fatbike-overlast maakt de tongen de laatste tijd flink los. En dan vooral de vraag: wat is er tegen te doen? Als het aan de VVD ligt, worden fatbikes net zo behandeld als bromfietsen. 

Dat betoogt VVD-Kamerlid Hester Veltman in het AD. De VVD wil met het voorstel overlast door fatbikes aan banden leggen. 

Veltman: behandel fatbikes als bromfietsen

Wat dat concreet inhoudt? Als een fatbike wordt gezien als een bromfiets, is een helm en rijbewijs nodig en moet de bestuurder 16 jaar of ouder zijn. De elektrische fiets met dikke wielen mag officieel maar 25 kilometer per uur, maar in de praktijk blijkt opvoeren een fluitje van een cent. Ook geldt er nu geen leeftijdsgrens of helmplicht, omdat het om een elektrische fiets gaat. 

Veltman laakt de vele ongelukken met fatbikes. Uit cijfers van Veiligheid NL blijkt dat het aantal ongelukken waarbij jongeren op fatbikes betrokken zijn, toenemen. Onlangs bleek al dat er opvallend veel fietsers onder de verkeersdoden waren vorig jaar, deels te wijten aan het aantal e-bikes.

Het VVD-Kamerlid noemt de fatbike een ‘hip hebbedingetje’ waar vooral jonge tieners oog voor hebben. „Je kunt het kinderen niet kwalijk nemen”, vindt ze. „Ik snap de verleiding om zonder helm en rijbewijs op een scooter te willen rijden.” Dat er geen leeftijdsgrens geldt, vindt ze „te gek voor woorden”. 

‘Het is wachten op de eerste dode’

De VVD’er wil dat het nieuwe kabinet, waar haar partij deel van uitmaakt, de wet „in overeenstemming brengt met de werkelijkheid” en een fatbike als bromfiets beschouwt. Op dinsdag 2 juli wordt het kabinet-Schoof beëdigd door koning Willem-Alexander. „We moeten stoppen met naïef zijn en deze apparaten gewoon gaan zien als bromfiets. Anders is het wachten op de eerste dode.”

Haar partijgenoot minister Mark Harbers (Infrastructuur), die volgende week zijn ambt overdraagt aan PVV’er Barry Madlener, verbood al opvoersetjes waardoor fatbikes veel sneller kunnen dan ze mogen. Madleners partij lijkt geen voorstander van verdere maatregelen. PVV’er Hidde Heutink zei vorige week in een debat in ieder geval geen minimumleeftijd te willen. Hij wil liever „handhaven, handhaven, handhaven” op het opvoerverbod.

Probleemschulden kosten maatschappij jaarlijks zeker 8,5 miljard

Dit cijfer geeft Mark Rutte zichzelf voor zijn periode als premier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties