Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

Taakstraf voor Pegida-voorman voor beledigen moslims

Edwin Wagensveld, voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida, is donderdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot veertig uur taakstraf omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging. Wagensveld noemde de Koran een fascistisch boek.

Op 22 januari hield Wagensveld een actie in de buurt van de Tweede Kamer waarbij hij voor een camera een koran verscheurde en moslims met nazi’s vergeleek.

Het opzettelijk beledigen van een groep mensen om hun godsdienst of levensovertuiging is strafbaar. Het verscheuren van een koran is dat niet – dat wordt beschouwd als geloofskritiek. Het Openbaar Ministerie had een geldboete geëist van 700 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter vond een boete onvoldoende recht doen, omdat een grote groep mensen is beledigd.

Niet aanwezig

Twee weken geleden verscheurde Wagensveld voorafgaand aan de rechtszitting op de stoep van de rechtbank ook een koran. Tijdens de zitting zelf scheurde hij eveneens pagina’s uit het heilige boek, om vervolgens de rechtszaal voortijdig te verlaten.

Donderdag was Wagensveld niet bij de uitspraak aanwezig. „Ik stond en sta 100 procent achter de uitspraak die ik deed”, laat hij in een reactie weten. „Ook deze neprechtbank zal me niet hinderen in de toekomst de waarheid te blijven uiten over aanhangers van een fascistische ideologie.” De Pegida-voorman gaat niet in hoger beroep, want: „Ik geloof niet in de Nederlandse rechtsstaat”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties