Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 19 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Een hand of drie kussen? Olifanten begroeten elkaar liever met een drol, blijkt uit onderzoek

Net als bij mensen mag bij olifanten een groet niet ontbreken als ze elkaar tegenkomen. En net als mensen kennen ook olifanten een scala aan verschillende begroetingen, van gebaren tot geluiden en een combinatie van die twee. Maar niet alle begroetingen zijn even fris, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Wenen. 

Dat olifanten uitgebreide begroetingsrituelen hebben, bleek al eens uit eerder onderzoek. Maar dat er achter ieder geluid of gebaar ook daadwerkelijk een bedoeling zit, ontdekten Oostenrijkse onderzoekers pas kortgeleden. Ze onderzochten negen Afrikaanse olifanten in Zimbabwe en die bleken elkaar wel degelijk op speciale manieren te begroeten met als doel het onderlinge contact te versterken.

Combinaties van geluiden en gebaren

De dieren werden een maand lang geobserveerd. In die tijd telden de onderzoekers 89 onderlinge begroetingen, maar liefst duizend fysieke gedragingen en zo’n driehonderd geluiden, zo blijkt uit het artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Commications Biology. Ook maakten de olifanten combinaties tussen geluiden en gebaren. Dankzij hun goede geheugen weten ze door deze verschillende begroetingen altijd wie ze voor zich hebben.

En niet alleen gebruiken olifanten combinaties van gebaren en geluiden om elkaar te kunnen herkennen, de verschillende begroetingen zijn ook afhankelijk van het geslacht van de ander. Zo kwam het flapperen met de oren in combinatie met grommen vaak voor onder vrouwtjes, terwijl mannetjes elkaar voornamelijk begroetingen door met hun slurf naar elkaar te reiken.

Verschil in begroeting tussen mannelijke en vrouwelijke olifanten

Bovendien blijkt dat vrouwtjesolifanten van verschillende groepen sterke banden met elkaar hebben. Ze gebruiken de verschillenden begroetingen dan ook om hun sociale band te versterken. Mannetjes hebben daarentegen zwakkere sociale banden. Hun begroetingen dienen vooral om het risico op ruzie met een ander mannetje te verkleinen.

Maar niet alle begroetingen hielden het bij oorflapperen, trompetteren of grommen. In ruim 70 procent van de begroetingen was namelijk een nogal smerig tafereel te zien: het draaien van een drol bij wijze van begroeting. Waarschijnlijk speelt geur dus een belangrijke rol bij het herkennen van soortgenoten. Overigens was ook urineren regelmatig onderdeel van onderlinge begroetingsrituelen.

Aha! Dit is wat we vieren met Pinksteren en waarom je op Tweede Pinksterdag vrij bent

Marco Schuitmaker waarschuwt kinderen in Even Tot Hier met parodie op hitnummer voor verkooptrucs Fortnite

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties