Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 6 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Baudet kondigt grote act aan op Forum-festival, band reageert vernietigend

Thierry Baudet kijkt reikhalzend uit naar het festival Forum Outside van Forum voor Democratie, komende zondag. Razendenthousiast kondige hij gistermiddag een grote muziekact aan. Maar die komt niet.

Forum voor Democratie houdt zondag een festival op een landgoed in het Gelderse Eefde. Daar kunnen bezoekers na het kopen van een ticket (‘vanaf 12,50 euro’) terecht voor speeches, muziek en allerlei activititeiten. En voor muziek. Partijleider Thierry Baudet kondigde gisteren op X een grote naam aan, de rockband Vandenberg.

‘Band met wereldhit’ volgens Thierry Baudet

De hardrockband van Adje Vandenberg werd in 1983 wereldberoemd met Burning Heart. Het nummer werd onder meer een hit in Amerika en het leidde tot wereldtournees. Adje Vandenberg werd nog veel beroemder als gitarist van Whitesnake, maar Vandenberg is nu al enkele jaren terug. Een mooie naam om op Forum Outside te hebben dus. We hebben het hier alleen over een gevalletje ‘ken je die band die op het festival zou komen? Ze kwamen niet’.

Het is dit jaar voor de derde keer dat Thierry Baudet, je weet wel, van de opmerkelijke speeches, een naam voor een evenement van zijn Forum voor Democratie aankondigt, die nergens vanaf weet. Eerst zou hij karten met coureur Tim Coronel, die zelf ooit een flop had met een investering in een ‘lustpil’. Coronel reageerde op de aankondiging van Baudet met vier woorden: „Ik weet van niks.” Er werd later wel gekart in zijn kartschool in Huizen, maar het bekende autorace-gezicht was nergens te bekennen.

‘Schaken met Jan Timman!’

Later zou grootmeester Jan Timman voor een schaakevenement in Scheveningen zijn gestrikt. Geschaakt werd er door een handjevol mensen wel, maar zonder Jan Timman. Die maakte een kort statement over zijn komst: „Ik zal daar niet zijn.”

Bert Heerink naar Forum voor Democratie

Mede door de twee eerdere aankondigingen van Thierry Baudet die niet klopten, werd er in reacties gistermiddag nogal lacherige gereageerd. Al moet ook worden gezegd dat sommige mensen direct besloten om ‘al hun cd’s van Vandenberg in de vuilnisbak te kieperen’. Die konden zij er ‘s avonds weer uithalen.

Wat blijkt: Bert Heerink treedt zondag op in Eefde. De zanger maakte in een zeer ver verleden deel uit van Vandenberg. Heerink moet behoorlijk op tijd zijn stem opwarmen, want volgens de website van Forum Outside (waar in het programma niet van Vandenberg wordt gesproken) moet de man van de bescheidener hit Julie July al om 10.30 uur zingen. Dat is een tijdstip waarop de bandleden van Vandenberg, die later dit najaar kort door Nederland touren, vermoedelijk nog slapen.

Bert Heerink, 37 jaar geleden uit de band gezet

Adje Vandenberg reageerde gisteravond op de aankondiging van Thierry Baudet, nadat veel ‘twitteraars’ hem daarop wezen. Vandenberg komt dus niet, zoveel is duidelijk. De gitarist meldde in een reactie: „Ik zie dat de zanger Bert Heerink op jullie feestje zijn schlagers ten gehore gaat brengen. Dit verwarde heerschap heb ik wegens wangedrag in 1986 uit mijn band moeten zetten. Graag een rectificatie.” De rectificatie is er op het moment van schrijven niet gekomen.

Forum voor Democratie omschrijft Forum Outside als een ‘groots en uniek evenment’. Thierry Baudet meldt dat er duizenden mensen aanwezig zullen zijn. Het valt te raden hoe daarop is gereageerd.

André Hazes bij Casa di Beau over familieconflicten: ‘Er is één ding waar ik voor wil waken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties