Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 9 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Ministerie Mark Rutte hijst vandaag vlag voor Israël, Yeşilgöz wil opstaan tegen ‘barbaarse daden’

Het ministerie van Algemene Zaken, het departement van demissionair premier Mark Rutte, heeft vanmorgen vroeg de vlag van Israël op het Binnenhof in Den Haag gehesen. De top van het kabinet komt vandaag bijeen om over de situatie Israël-Hamas te praten.

Die situatie is dramatisch, zo werd afgelopen weekend bijvoorbeeld hard duidelijk bij een festival in het zuiden van Israël. Zo’n 250 jongeren werden daar vermoord en ouders vroegen zich radeloos af waar hun vermiste kinderen waren.

Vlag als steun aan Israël

Het departement van Mark Rutte wil met de vlag  steun betuigen aan Israël, na de aanval van Hamas. Het totale aantal doden in Israël en Gaza zou nu op 1100 liggen. Israël heeft officieel de staat van oorlog uitgeroepen.

Geen vlaginstructie

Het gaat niet om een vlaginstructie, benadrukt een zegsvrouw van het ministerie van Mark Rutte. Gemeenten mogen zelf beslissen of zij de vlag van Israël wel of niet willen hijsen.

In verschillende gemeenten klinkt kritiek op het feit dat er nog geen vlag voor Israël hangt.

Demissionair premier Rutte sprak zaterdag al met zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu. Rutte heeft zijn verschrikking over de „ongekende aanval” door de Palestijnse groep Hamas uitgesproken.

Rutte over zelfverdediging Israël

„Ik heb hem gezegd dat Nederland dit terroristische geweld onomwonden veroordeelt en het recht van Israël op zelfverdediging volledig steunt”, meldde Rutte over het gesprek. Eerder overlegde hij ook met de minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en defensieminister Kajsa Ollongren.

Gevolgen voor Nederland

Op het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte is de top van het demissionaire kabinet vanmorgen bijeengekomen. Als Nationale Veiligheidsraad werd de situatie in Israël en de gevolgen voor Nederland.

Volgens minister Kajsa Ollongren (Defensie) wordt tijdens de vergadering onder meer gekeken wat de consequenties voor Nederland zijn. Ze herhaalde dat Israël recht op zelfverdediging heeft. Vicepremier Sigrid Kaag sprak van een „hele zwarte bladzij voor de bevolking van Israël”.

Mark Rutte bracht een volgend bericht op X over het overleg naar buiten:

VVD-leider Dilan Yeşilgöz heeft zich gisteravond op een solidariteitsavond voor Israël fel uitgesproken tegen het geweld van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas. „We moeten opstaan tegen deze barbaarse daden”, zei zij op het evenement georganiseerd door Joodse organisaties. „Dit geweld zonder enige terughoudendheid veroordelen.”

‘Hamas beesten in Israël’

Hamas gedraagt zich als beesten, stelt Yeşilgöz. „Wie meent deze terreur uit te kunnen storten over de Joodse bevolking, die kan niet anders dan ons tegenover zich vinden. Schouder aan schouder. Eén met Israël.”

De VVD-voorvrouw, tevens demissionair minister van Justitie, benadrukt dat het conflict ook invloed heeft op het leven van Joodse Nederlanders. „Ik begrijp uw onrust, uw angst”, zei de bewindsvrouw. „Als u morgen uw kinderen naar school laat gaan. Als u de synagoge wilt bezoeken. En op al die andere plekken waar u wilt zijn, zonder over uw schouder te moeten kijken.”

Yeşilgöz, wier echtgenoot ook Joods is, maakte zich ook als Kamerlid al hard tegen antisemitisme.

Zangeres Sarita vertelt over doodgeschoten partner Siki: ‘Heel leeg en eenzaam’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties