Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 14 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

GroenLinks-PvdA wil af van het koningshuis: ‘Verouderd systeem van ongelijkheid’

De leden van GroenLinks en de PvdA willen afschaffing van de monarchie opgenomen zien in het gezamenlijke verkiezingsprogramma van hun partijen. Die strekking is op het verkiezingscongres van de gecombineerde partij met een nipte meerderheid aangenomen.

Ruim 52 procent stemde voor, tijdens het verkiezingscongres. Verdedigers van het amendement noemden de monarchie en het principe van erfopvolging dat daarbij hoort „een verouderd systeem van ongelijkheid”.

Metro legde de stelling ‘Het koningshuis en Koningsdag moeten per direct worden afgeschaft’ eerder voor aan het panel.

‘Geld kan beter naar andere doelen gaan’

De meerderheid van de GroenLinks-PvdA-leden die voor stemden, wezen daarbij ook op de vele miljoenen die jaarlijks naar het koningshuis gaan. Dat geld kan beter gaan naar mensen die het harder nodig hebben, was een veelgehoord argument.

Anderen wezen op het naziverleden van wijlen prins Bernhard of op het koloniale verleden waaraan de Oranjes volgens een recent onderzoek een groot deel van hun vermogen te danken hebben. Ook het biertje dat koning Willem-Alexander tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji dronk met de Russische leider Vladimir Poetin kwam langs.

Tegenstanders van het voorstel

Tegenstanders van het voorstel hamerden op het belang van de geschiedenis en de symbolische functie die het koningshuis vervult. Ook werd gewaarschuwd dat een republiek evenmin zaligmakend zou zijn. „Dan hadden we de afgelopen twaalf jaar president Rutte gehad”, zo klonk het.

De schrijvers van het verkiezingsprogramma hadden het amendement ontraden. Zij vonden de huidige voorstellen, waarin koning Willem-Alexander een zuiver ceremoniële rol krijgt en daarnaast belasting moet gaan betalen, ver genoeg gaan.

Voorstellen GroenLinks-PvdA

Andere voorstellen om het verkiezingsprogramma verder naar links te duwen dan de partijtop wil, zoals afschaffing van het eigen risico in de zorgverzekering en een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen, haalden het niet. Ook een amendement voor gratis openbaar vervoer werd weggestemd.

Recordwarmte in eerste helft van de herfst, temperatuur steeg naar ‘tropische waarden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties