Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 28 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Al gewend aan de statiegeldbekers van McDonald’s? Maar een kwart wordt ingeleverd

Zijn de statiegeldbekers die sinds kort worden gebruikt een succes? De herbruikbare bekers laten bij McDonald’s in ieder geval nog te wensen over. Van de herbruikbare bekers keert slechts één op de vier terug bij de fastfoodketen.

Sinds juli kunnen klanten bij afhaalmaaltijden kiezen voor een hardere, plastic beker met 1 euro statiegeld.

Statiegeldbeker wordt weinig ingeleverd

Als ze niet terugkomen bij het restaurant, wat gebeurt er dan mee? Dat is (nog) niet met zekerheid vast te stellen, zegt Dolly van den Akker, die bij McDonald’s Nederland verantwoordelijk is voor het milieubeleid.

Ze wijst erop dat klanten van McDonald’s gemiddeld een keer per drie maanden eten afhalen bij de restaurantketen, waardoor het mogelijk langer duurt voordat de resultaten van de statiegeldregeling zichtbaar zijn.

‘Collector’s item’

„Mogelijk belanden ze ook als collector’s item bij mensen thuis. En dat is meteen ook onze zorg, want je wil die bekers hergebruiken. Maar als ze niet terugkomen, komen er alleen maar bekers bij en dat leidt tot veel meer plastic”, zegt Van den Akker.

McDonald’s zet in op herbruikbare bekers

Dit betekent dat McDonald’s ook in de restaurants herbruikbare bekers inzet. „We hopen dat die bekers niet mee naar huis gaan. We gaan er niet op controleren, maar we zullen klanten wel vragen ze alsjeblieft in het restaurant te laten.”

Ondertussen uit McDonald’s flinke kritiek op voorstellen om op Europees niveau meer herbruikbare verpakkingen te verplichten in de horeca. Zelf ziet de restaurantketen meer heil in recyclebare materialen, waar het bedrijf de afgelopen jaren veel op heeft ingezet.

Van wegwerp naar herbruikbaar

Zo zijn friet- en hamburgerbakjes en rietjes niet meer van plastic maar van papier. Nieuwe EU-regelgeving zou een koerswijziging betekenen die voor een terugkeer van plastic zorgt terwijl de milieuwinst twijfelachtig is, betoogde internationaal ‘chief impact officer’ Jon Banner in een interview met Bloomberg.

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux is kritisch over die lezing. „Er is voldoende bewijs dat de transitie van wegwerpverpakkingen naar herbruikbaar goed is voor het milieu. En het klopt weliswaar dat wegwerppapier minder schadelijk is dan wegwerpplastic.”

„Maar papier brengt andere milieuproblemen met zich mee”, reageert directeur Rob Buurman. Hij verwijst bijvoorbeeld naar al het verbruik van water, land en bos voor de productie van kartonnen verpakkingen.

Fles ketchup bijna leeg? Door deze truc haal je er echt álles uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties