Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 20 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederland gaat F-16’s aan Oekraïne leveren, nog onduidelijk hoeveel

Nederland gaat samen met Denemarken F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne leveren. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vanmiddag na overleg met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op vliegbasis Eindhoven.

Zelensky vraagt al lang om de levering van F-16’s, maar het is voor het eerst dat een West-Europees land aan Oekraïne belooft om moderne gevechtsvliegtuigen te geven. Eerder kreeg de regering van Oekraïne al wel van voormalige Oostbloklanden gevechtsvliegtuigen van Russische makelij.

Niet duidelijk hoeveel F-16’s Oekraïne krijgt

Nederland heeft momenteel 42 van deze straaljagers. Hoeveel F-16’s aan Oekraïne geleverd zullen worden is nog niet duidelijk. Ook kon Rutte nog niet zeggen wanneer de gevechtsvliegtuigen geleverd gaan worden. „Dit is niet iets voor de heel korte termijn”, zei minister Kajsa Ollongren van Defensie afgelopen vrijdag nog.

Duidelijk is in ieder geval dat het nog een aantal maanden gaat duren voor Oekraïne de F-16’s daadwerkelijk kan gaan gebruiken. De piloten moeten namelijk nog een uitgebreide training doorlopen. „Cruciaal voor de levering is dat de piloten goed opgeleid zijn en de infrastructuur voorbereid is”, zei Rutte tijdens de persconferentie, die hij en Zelensky vanmiddag gaven.

Ook in gesprek over Zweedse gevechtsvliegtuigen

Gisteren waren Zelensky en zijn vrouw nog in Zweden. Ook daar werd gesproken over de mogelijke levering van gevechtsvliegtuigen. Volgens de Oekraïense president zijn piloten al begonnen met het trainen op de Zweedse Gripen-vliegtuigen. „We hebben verdere stappen besproken om ze naar Oekraïne te verplaatsten”, liet hij op social media weten. Ook de training voor de F-16’s zou al van start zijn gegaan.

De Nederlandse F-16’s komen vrij omdat ze momenteel vervangen worden door F-35’s. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie zijn 24 van de 42 gevechtsvliegtuigen op dit moment operationeel.

Nederland leidt samen met Denemarken een coalitie met elf andere NAVO-bondgenoten die Oekraïners leert vliegen met een F-16. De Verenigde Staten gaven vorige week toestemming om F-16’s aan Oekraïne te gaan leveren.

All you can eat voor muggen: bedrijf zoekt vrijwilligers die 8 uur in muggenzwerm willen staan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.