Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 10 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Verontwaardigde reacties op reconstructie ‘functie elders’: ‘Pieter Omtzigt was meteen een probleem’

Kun je het je nog herinneren? ‘Positie Omtzigt, functie elders’? Verkenners Annemarie Jorritsma van de VVD en Kajsa Ollongren (D66) zagen Pieter Omtzigt, toen nog Kamerlid namens het CDA, vanaf het begin van de formatie in 2021 als een probleem en een risico voor de stabiliteit van het toekomstige kabinet.

Dat meldt Nieuwsuur vandaag op basis van zowel vertrouwelijke als openbare documenten en achtergrondgesprekken.

Politieke ophef

Nieuwsuur stelt dat de verkenners al kort na hun aanstelling een vertrouwelijk gesprek hadden met toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib. Ze vroegen op 19 maart volgens de reconstructie om „meer tijd” omdat ze wilden zien of Omtzigt, nu zelfstandig Kamerlid, meer stemmen zou halen dan CDA-leider Wopke Hoekstra. De Kiesraad kwam daar op 26 maart mee naar buiten. Omtzigt haalde opmerkelijk veel stemmen, maar Hoekstra iets meer.

De twee verkenners gaven hun opdracht terug, vlak nadat Ollongren op 25 maart gefotografeerd was met aantekeningen waarop „positie Omtzigt, functie elders” stond. Daarna ontstond grote politieke ophef die een week later bijna de kop kostte van premier Mark Rutte. Hij was degene die tijdens de eerste verkennende gesprekken had gesproken over Omtzigt, maar had dat aanvankelijk ontkend.

Pieter Omtzigt reageert

Omtzigt zegt in een reactie op Twitter dat het „overduidelijk was” dat er na de val van het kabinet veel over hem was gesproken. „De verkenners hebben dat altijd ontkend, ook tegenover mij, maar dat was altijd al zeer ongeloofwaardig.” Hij zegt ook dat het de kern van de Nederlandse politiek raakt: „Het gaat over machtsspelletjes en niet over het oplossen van de grote en lastige vraagstukken.” Hierbij verwijst Omtzigt naar onder meer de toeslagenaffaire.

De reacties over de reconstructie stromen via sociale media binnen. Zo zegt een twitteraar: „Tjonge, wat een verhaal.” Veel mensen reageren dan ook met verontwaardiging op de reconstructie van Nieuwsuur. Een andere twitteraar noemt het „desastreus.”

Het Metro-panel over de stelling: ‘Extinction Rebellion is meer vandalisme dan idealisme’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.