Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 jun 2023
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek naar doodsoorzaak nadat man overlijdt na aanhouding met stroomstootwapen

Een 32-jarige man die gisteravond werd gearresteerd in Rotterdam, is overleden. De politie rukte uit na een melding over een persoon in verwarde toestand en heeft de man met een stroomstootwapen onder controle gebracht. „Kort hierna werd de arrestant onwel”, zegt het Openbaar Ministerie.

Agenten kregen rond 23.15 uur de melding dat een man in verwarde toestand op een voertuig gesprongen zou zijn aan de ‘s-Gravenweg. Na een korte achtervolging is het stroomstootwapen ingezet.

Overleden na aanhouding met stroomstootwapen

Hoewel de agenten en gealarmeerde hulpdiensten direct begonnen met reanimeren, overleed de 32-jarige man in de nacht in het ziekenhuis. De Rijksrecherche onderzoekt onder meer of de arrestatie verband houdt met zijn overlijden.

Vorig jaar waren er meer incidenten waarbij agenten geweld toepasten. In totaal ging het om 33.584 keer tijdens 20.667 incidenten. Dit is vorige maand bekendgemaakt. De politie zei toen dat het grote aantal incidenten rondom verwarde mensen mogelijk een oorzaak hiervan is. Politiechef Frank Paauw, tevens portefeuillehouder conflict- en crisisbeheersing, zei dat het hem zorgen baart dat geweld ingezet moet worden tegen kwetsbare mensen.

Tevreden over komst van wapen

Paauw zei toen: „De zorg voor hen is doorgaans geen politietaak, aangezien veel mensen met verward gedrag die met de politie in aanraking komen niet of nauwelijks overlastgevend, crimineel of gevaarlijk zijn.” In totaal is vorig jaar 4414 keer een stroomstootwapen gebruikt. Paauw is tevreden met de komst ervan, hij noemde het vorige maand een „waardevolle aanvulling.”

Verontwaardigde reacties op reconstructie ‘functie elders’: ‘Pieter Omtzigt was meteen een probleem’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.