Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 10 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Jan Slagter ziet terugkeer Matthijs van Nieuwkerk zitten, bij Jinek ontstaat discussie: ‘Ik vind het kinderachtig’

De baas van Omroep Max, Jan Slagter, is bezig met de terugkeer van Matthijs van Nieuwkerk op tv, werd afgelopen week bekend. Eva Jinek bespreekt deze ontwikkeling, mede met Slagter. Er ontstaan meerdere discussies aan tafel.

Slagter pleitte er van de week in RTL Boulevard voor om Van Nieuwkerk snel terug te laten keren op televisie. Zelf zegt hij ‘op korte termijn’ voorstellen in te dienen bij de NPO voor programma’s met Matthijs van Nieuwkerk in de hoofdrol.

‘Niet overdrijven, Angela’

„Ik weet best wel dat hij iets wil zeggen over wat er allemaal is gebeurd, en wat het met hem heeft gedaan. Maar het wordt tegengehouden door de NPO. Zij willen het onderzoek afwachten”, vertelde Slagter eerder deze week. Angela de Jong is aanwezig bij Jinek om het medianieuws te bespreken en vindt het plan van Slagter „voorbarig.” „Jan heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Matthijs terug wil hebben, maar laten we niet vergeten dat hij zelf ontslag heeft genomen bij BNNVARA. Als hij daar nog zat was het makkelijker geweest om een interview te houden of hem een programma te geven.”

Het onderzoek is er nog niet, en, zegt De Jong: „Achter de schermen bij talkshows staan ze te trillen wanneer zijn naam wordt genoemd.” Slagter haakt in: „Niet overdrijven, Angela. Nu overdrijf je.” Amerika-verslaggever bij EenVandaag, Tom van ‘t Einde, die ook bij Jinek aan tafel zit, is het eens met De Jong. „Het is echt waar. Waarom zou je iemand die hiervan beschuldigd wordt, en waar nog een onderzoek over loopt, zo’n podium geven?” Slagter geeft aan: „Ik ben niet de woordvoerder van Matthijs.” Er volgt een discussie tussen Slagter en De Jong over wat laatstgenoemde in haar podcast gezegd zou hebben over Van Nieuwkerk.

Jan Slagter over terugkeer Matthijs van Nieuwkerk

„Waar iedereen op aangeslagen was, was het feit dat tegen de geluidsman werd gezegd ‘op je knieën’. Maar volgens die geluidsman is dat niet gezegd. Matthijs zou daarna op de redactievloer in tranen geweest zijn en z’n excuses hebben aangeboden.” Van ‘t Einde haakt weer in. „Ik ben het helemaal met je eens dat iedereen een tweede kans verdient, maar de timing is heel belangrijk.”

Jinek springt in. „Het onderzoek gaat niet alleen over Matthijs, het gaat over het hele systeem. Iets was er niet goed waardoor dit heeft kunnen gebeuren. Kun je niet beter het onderzoek afwachten?” Slagter legt het uit. „Hij wilde graag bij de NPO zijn verhaal doen, maar dat werd tegengehouden. Dat mag pas na het onderzoek. Ik vind dat gek. Matthijs had net zoals minister Wiersma graag voor een camera zijn excuses aangeboden.” „We hebben hem honderd keer benaderd als AD zijnde”, zegt De Jong.

‘Ik vind het kinderachtig als je dat zegt’

Aran Bade, verslaggever bij RTL Boulevard, zit ook aan tafel bij Jinek. „Het gaat elke keer over Matthijs. Wij hebben redactieleden gesproken die voor De Wereld Draait Door werkten, en dat vinden zij juist zo erg. Dat onderzoek naar hem is er niet voor niets. De oud-collega’s vinden het echt vreselijk dat het wéér over hem gaat. Ook hier aan tafel. Snap je dat?” Slagter zegt het te begrijpen. „En ik bagatelliseer het ook niet.”

De Jong kijkt uit naar het moment waarop Van Nieuwkerk tekst en uitleg gaat geven. „Van mij mag het nu al. Ik ben heel erg benieuwd naar zijn kant van het verhaal. Er zijn drie verklaringen geweest, de eerste was een beetje Trump-achtig, ‘het is de schuld van alle anderen’.” Slagter reageert gelijk. „Een beetje Trump-achtig? Nu maak je er wel weer een karikatuur van. Angela, toch. Ik vind het kinderachtig als je dat zegt.” De Jong gaat verder met haar verhaal. „Ik heb nog niet echt een excuus, een ‘het spijt me’, gehoord.”

‘Ik dacht al, je gaat Eva Jinek slaan’

„Hoe weet je dat?”, vraagt Slagter. „Hij heeft met allerlei mensen gesproken. Dat komt ‘ie jou niet vertellen.” „Dat zeg ik toch ook niet, Jan”, aldus De Jong. „Voor Tom Egbers hielp het ook niet dat hij bij Khalid & Sophie zat te huilen“, vindt Van ‘t Einde. „Hij kreeg weinig weerwoord. Dus is het wel in het belang van Matthijs van Nieuwkerk om bij jou te gaan zitten?” Een korte discussie volgt weer wanneer er een klap te horen is. „Er is een vlieg hier”, volgens Slagter. „Ik dacht al, je gaat Eva Jinek slaan”, Bade schrikt op, maar maakt zijn verhaal af. „Je kunt sympathie hebben voor de persoon Matthijs, maar daarbij kun je ook het onderzoek afwachten.”

Van ‘t Einde deelt zijn perspectief. „Natuurlijk focussen we op de man die we kennen, maar dat is niet terecht. Er zit een heel systeem omheen met een bepaalde cultuur in Hilversum. Als ik jou zo hoor praten (Slagter, red.) dan denk ik, dit is die cultuur die het probleem is. De timing klopt niet, omroepbazen voelen niet aan wat de gevoeligheden zijn. Hoe jij hier zit is eigenlijk onderdeel van het probleem.” Slagter reageert: „Als onderzoeken aangeven dat het publiek hem wel weer wil zien, zou je nu al een beslissing moeten kunnen nemen. Als we wachten zou hij pas in 2024/2025 op tv terug kunnen komen.”

Je kunt Jinek terugkijken via RTL.nl

Dertig jaar Jurassic Park: ‘Ontzettende klotefilm, maar bepaalde scenes maakten wel enorme indruk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.