Emma Jansen
Emma Jansen Binnenland 20 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Code oranje: Nederlanders timmeren ramen dicht en hebben zin in het spektakel

De dag begon in het zuiden van het land met veel zon en hoge temperaturen en het lijkt erop alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Al is dat in werkelijkheid anders: later vanmiddag en vanavond trekken er namelijk stevige onweersbuien over het land. We spreken van code oranje. Naast de zware buien zijn er ook windstoten van mogelijk 75 tot 100 km/uur. Je zou het niet snel verwachten, maar vandaag krijgen we te maken met bijna elke weersomstandigheid die je kunt bedenken. Er zal niet alleen regen vallen, maar wellicht ook hagelstenen van 2-3 cm groot.

Het is de afgelopen dagen erg warm en droog geweest en het lijkt erop dat dat nu flink gaat veranderen. Veel Nederlanders zijn de tropische temperaturen wel zat. Het is in combinatie met de onweersbui niet erg aangenaam, want door de hoge luchtvochtigheid is het broeierig en voelt het buiten benauwd aan. Dat is een voorbode voor het naderende weer.

De eerste onweersbuien ontstaan in het zuiden van ons land. In de avond trekken de buien noordoostwaarts over ons land. Hierbij is veel regen in korte tijd mogelijk, plaatselijk ook hagel van 2-3 cm groot en windstoten van 75-100 km/uur. Sommige buien zijn erg actief met veel ontladingen in korte tijd. In de loop van de avond trekken de onweersbuien verder richting het noorden en naar verwachtingen zullen de beide buien tussen 21.00 en 23.00 uur in het uiterste noorden arriveren. Rond middernacht wordt het op de meeste plaatsen weer droog en volgen brede opklaringen.

Blij met code oranje

Sommige Nederlanders zijn al klaar voor de onweersbuien. „Moet ik ook mijn ramen dichttimmeren?”, twittert iemand. Het is belangrijk dat je vanavond schuilt voor de regen, vanwege de bliksem. Daarnaast is het goed om de richtlijnen te lezen van wat je moet doen met code oranje. Toch zeggen er veel dat ze blij zijn met de onweersbuien. Ze zijn wel klaar met de hitte en willen wel wat regen voor hun tuintje. Ze hebben zin in het ‘spektakel’ van vanavond.

 

 

Dat de pers ‘fee’ voor Lowlands moet betalen, da’s toch helemaal niet zo erg?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.