Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 19 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Aan lange periode zonder neerslag komt een einde: bereid je voor op onweer en mogelijk zelfs hagel

Nederland kende een aantal kurkdroge weken, maar vanaf morgen is het gedaan met de lange periode zonder neerslag. Weeronline waarschuwt voor stevige onweersbuien, waarbij veel regen in korte tijd kan vallen. Ook hagel is zeker niet uitgesloten.

Vorige week schreef Metro over een evenaring van het all-time droogterecord. Ondanks de flinke regenbuien deze week, verandert dit volgens de weersite niets aan het neerslagtekort in ons land. Het tekort is nu bijna net zo groot als in juni 1976, meldde het KNMI eerder. Dat jaar staat bekend als het droogste ooit in Nederland.

Het tekort aan regen ligt ruim boven dat van de vijf procent droogste jaren en staat nu gemiddeld op 148 millimeter volgens de monitor van het KNMI. Weeronline heeft er een hard hoofd in dat de plensbuien van morgen het gemiddelde omlaag trekken. Dat heeft te maken met het feit dat de buien zeer lokaal zijn. Daardoor kunnen de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats erg verschillen. Ze brengen wel een beetje verlichting.

Het weer van morgen: neerslag en onweer

Na een warme en klamme nacht kan er morgenochtend in de noordelijke helft van het land al een enkele bui vallen, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het nog droog. In de middag is het warm en benauwd door de hoge luchtvochtigheid. De eerste regen- en onweersbuien ontstaan in de loop van de middag. Hierbij kan veel regen in korte tijd vallen en plaatselijk ook flinke hagelstenen tussen de 2 en 3 centimeter. Ook verwacht Weeronline zware windstoten tot mogelijk 100 kilometer per uur. Tijdens de zwaarste buien kunnen de windstoten mogelijk nog forser uitpakken.

Tijdens de avondspits trekken de meeste onweersbuien over het midden en zuiden van het land. Lokaal kan het hierbij stevig doorplenzen en het verkeer kan hier hinder van ondervinden. Rond middernacht is het overal weer droog en volgen brede opklaringen.

Weersverwachtingen voor de rest van de week

De astronomische zomer start woensdagmiddag met flinke zonnige perioden en temperaturen tussen de 21 tot 27 graden. Volgens Weeronline zijn er woensdag in de ochtend nog wel een paar lokale buien te verwachten. In de middag is het in het westen vrij zonnig. In het binnenland is ook wat bewolking aanwezig en mogelijk trekt in de avond nog een enkele bui over.

Donderdag is het iets minder zomers en ontstaan enkele buien, in het zuidoosten ook met onweer. Het is dan 21 tot 24 graden. De dagen daarna is het over het algemeen heel goed weer. Daarbij is het een groot deel van de tijd zonnig en droog. In het binnenland wordt het 25 graden en in het komende weekend kan de temperatuur wederom een paar graden stijgen.

Energie: waarom je de was het beste kunt doen als de zon schijnt (geldt ook voor de vaatwasser)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.