Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Voorarrest Inez Weski twee weken verlengd: ‘Stopt als advocaat Ridouan Taghi’

Het Marengo-proces heeft nogal een onverwachte wending gekregen. Want hoewel topcrimineel Ridouan Taghi en zijn advocaat Inez Weski kort geleden nog de staat wantrouwden, beschuldigde de staat Weski van deelname aan een criminele organisatie en arresteerde haar. Inmiddels is bekend dat de advocaat nog twee weken in voorarrest blijft en schrijft het AD dat zij stopt als advocaat van de topcrimineel.

Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam maandag besloten, meldt het Openbaar Ministerie. Weski staat Taghi al die tijd bij in het beruchte Marengo-proces. Vrijdag werd zij aangehouden. Zij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen.

Inez Weski zit langer vast en mag geen contact buitenwereld

Weski mag geen contact hebben met de buitenwereld, alleen met haar advocaat. „De aan de verdachte opgelegde beperkingen duren voort”, zegt het OM daarover. En dat roept op social media vragen op. Omdat onder meer woordvoering van het OM wél in de media reageerde. Het AD schrijft inmiddels dat Weski stopt als advocaat van Taghi, volgens haar advocaten Rob Baumgardt en Fébe Schoolderman.

De rechtbank Amsterdam heeft de zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo van aanstaande dinsdag verplaatst naar maandag 15 mei. Dat maakte de rechtbank ook vandaag bekend. Tijdens deze zitting staat de dupliek (reactie van de verdediging op het Openbaar Ministerie) op het programma en het laatste woord van verdachte Mohamed R., tegen wie in juni vorig jaar levenslang is geëist. Zijn advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra hadden om uitstel gevraagd in verband met de arrestatie van Weski.

Aangifte Ridouan Taghi en advocaat

Het inmiddels al jarenlang slepende proces bevindt zich in de afrondende fase. De uitspraak is gepland op 20 oktober. Het is overigens de vraag of de uitspraakdatum gehaald gaat worden, gezien de arrestatie van Weski.

Vorige week werd bekend dat Weski en Taghi de staat voor de rechter wilden slepen. Waarom? Zij beschuldigden de staat van een vermeend plan om Taghi in Dubai te ontvoeren of om te leggen. „Moest Taghi dood eindigen in het zand van het hete Dubai?”, vroeg de advocaat zich af in een verklaring. Weski schroomde niet om de gedachte toe te laten, dat de staat zo’n soort plan bekokstoofde. Sil A, een oud-militair en bijfiguur in het Marengo-proces, zou die informatie naar buiten hebben gebracht. Het Openbaar Ministerie ontkende die beschuldiging.

https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1650475409425723392

https://twitter.com/AnisBoumanjal/status/1650111754939015168

https://twitter.com/laurensbuijs/status/1649458531202990081

https://twitter.com/cisrits/status/1650476239159717888

Undercover in Nederland-kijkers boos en verdrietig om ‘horror’-zorgboerderij: ‘Maag draait om’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.